Ţara-surpriză în care au ales Statele Unite să fabrice rachete Himars, pentru Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.03.2024 - 15:21
Ţara-surpriză în care au ales Statele Unite să fabrice rachete Himars, pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images
Ţara-surpriză în care au ales Statele Unite să fabrice rachete Himars, pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images

Ţara-surpriză în care au ales Statele Unite să fabrice rachete Himars, pentru Ucraina. Administrația Biden a declarat că va trimite încă 300 de milioane de dolari.

SHARE

Ţara-surpriză în care au ales Statele Unite să fabrice rachete Himars, pentru Ucraina. Administrația Biden a declarat că va trimite încă 300 de milioane de dolari, în muniție și alte arme. Kievului.

Este o mișcare temporară, pentru a stimula forțele Ucrainei, în timp ce Congresul dezbate un nou pachet de ajutor.

Ţara-surpriză în care au ales Statele Unite să fabrice rachete Himars, pentru Ucraina

Pentagonul intenționează să transfere cartușe de artilerie, rachete pentru lansatoarele Himars din Ucraina, rachete antiaeriene și arme antitanc, folosind fondurile din bugetul Armatei rămase din contractele de arme pentru înlocuirea armelor trimise la Kiev, au spus oficialii.

Noul pachet de asistență include și rachete ATACMS suplimentare cu rază mai scurtă de acțiune, a spus un oficial administrativ. Această versiune a armei are o rază de acțiune de aproximativ 160 de kilometri și este înarmată cu muniții cu dispersie.

SUA au furnizat deja un număr modest de rachete Kievului, iar includerea unor ATACMS suplimentare, care înseamnă Sistemul de rachete tactice ale Armatei, nu a fost anunțată public. ATACMS sunt rachete care pot fi lansate de lansatoarele Himars (High Mobility Artillery Rocket System).

Citeşte şi: VIDEO Rachetele HIMARS ale SUA au făcut praf cel mai nou sistem de război radioelectronic rusesc

Noul pachet de asistență militară este menit să atenueze temporar unele dintre lipsurile de echipamente ale Ucrainei, care au contribuit la eșecurile de pe câmpul de luptă, pe fondul atacurilor rusești.

„Când trupele rusești avansează și tunurile sale trag, Ucraina nu are suficientă muniție, pentru a răspunde. Asta costă teren pierdut, costă vieți pierdute și ne costă strategic pe noi, Statele Unite și Alianța NATO”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate națională al președintelui Biden.

Foto: Profimedia Images

Sullivan le-a spus reporterilor că ajutorul va fi trimis de urgență în Ucraina și ar putea susține armata Ucrainei doar pentru câteva săptămâni. „Nu va dura mult timp”, a spus el, subliniind importanța obținerii aprobării de către Congres a pachetului de ajutor blocat.

Citeşte şi: VIDEO Rusia ratează interceptarea unor rachete HIMARS ale SUA. Un sistem de 800.000.000$ e distrus

Ucraina a cerut Pentagonului să îi furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, care au o rază de acțiune de 290 de kilometri și ar putea spori capacitatea Ucrainei de a lovi forțele ruse din Crimeea, au declarat oficialii americani, conform The Wall Street Journal.

Oficialii Pentagonului au insistat anterior că armata americană trebuie să-și păstreze toate rachetele ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, pentru a-și îndeplini propriile obiective militare.

Dar Pentagonul este acum deschis să furnizeze ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, din cauza progresului în achiziționarea unui sistem de urmărire, numit "rachetă cu lovitură de precizie", spun oficialii americani.

Citeşte şi: HIMARS a distrus o brigadă a rușilor, 60 de morți. Comandanții lor îi aliniaseră în câmp deschis

Acest lucru înlătură un impediment major, în furnizarea variantei cu rază lungă de acțiune a rachetei, deși oficialii au refuzat să spună dacă Biden va trimite sistemul.

Pentagonul a oferit ultima dată ajutor militar Ucrainei în decembrie, cu un pachet de 250 de milioane de dolari, spunând atunci că nu va trimite mai mult până când nu va avea o finanțare suplimentară de la Congres.

În total, SUA au trimis ajutor militar în valoare de aproximativ 44,2 miliarde de dolari, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te