„Nu va exista o retragere completă a trupelor aliaților până la sfârșitul lunii aprilie", a declarat unul dintre oficiali pentru Reuters.
„Condițiile acordului nu au fost îndeplinite. Și odată cu noua administrație americană, vor exista modificări ale politicii, va fi abordat impactul unei retrageri pripite. Se va aborda mai degrabă o strategie de retragere mult mai calculată”.
Administrația Trump a redus trupele americane la 2.500 până în această lună, cele mai puține din 2001.
Planurile privind ceea ce se va întâmpla după aprilie sunt acum luate în considerare și probabil vor fi discutate prioritar la o întâlnire cheie a NATO în februarie, spun sursele NATO.
Discuțiile de pace dintre Guvernul afgan și talibani au început în septembrie la Doha, dar conflictul a rămas extrem de agresiv.
„Niciun aliat NATO nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, dar am fost clari că retragerea noastră are la bază anumite condiții”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.
„NATO sprijină pe deplin procesul de pace în Afganistan pentru a se asigura că Afganistanul nu mai este un refugiu sigur pentru teroriștii care ar ataca țările noastre natale”, a spus ea.
Aproximativ 10.000 de soldați, inclusiv americani, se află în Afganistan, a spus Lungescu.
Talibanii nu au reușit să îndeplinească condițiile de a încheia violențele și legăturile cu grupuri teroriste precum Al Qaeda, pe care le neagă.