Conform statisticilor furnizate de platforma windeurope.org, la sfârșitul săptămânii trecute România s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește utilizarea energiei eoliene în Europa.
Consumăm mult, dar producem puțin
În ceea ce privește producția de energie eoliană, țara noastră a coborât de pe podium, situându-se pe locul 6, echipamentele instalate înregistrând un randament de 43 Gigawați-oră.
Utilizarea energiei eoliene este tot mai populară în Uniunea Europeană. Potrivit sursei citate, „morile de vânt” au acoperit 15% din necesarul de energie electrică al statelor membre UE, iar în unele zile a acoperit 100% cererea din unele țări.
Conform clasamentului, vineri, România s-a situat pe primul loc în Europa în ceea ce privește utilizarea energiei electrice, cu un procent de 29%. Restul clasamentului a arătat în felul următor: Lituania (25%), Spania (21%), Suedia (20%), Croația(18%), Marea Britanie (17%), Danemarca (16%), Grecia (12%), Olanda (12%) și Germania (8%).
În ceea ce privește producția de energie eoliană, conform statisticilor furnizate de platforma windeurope.org, pe primul loc s-a situat Spania cu 150 GWh, fiind urmată de Marea Britanie (108 GWh), Germania (104 GWh), Franța (82 GWh) și Suedia (57 GWh). România, cu 43 GWh, a reușit să se claseze în fața unor țări cu tradiții îndelungate în acest domeniu, precum Italia (34 GWh), Olanda (24 GWh), Grecia (19 GWh) și Belgia (15 GWh).
Energia eoliană devine prioritate națională
În cadrul vizitei oficiale efectuate recent în Germania, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța proiectului parcului eolian offshore de la Marea Neagră pentru țara noastră.
Citește și: În ciuda frământărilor globale, investițiile imobiliare au explodat cu 73%, în România, în 2023
„Dorim foarte mult să dezvoltăm un parc eolian în Marea Neagră. Mai avem nevoie să punem la punct legislația în ceea ce privește offshore-ul eolian și sunt ferm convins că în următoarea sesiune parlamentară această legislație va merge către promulgare. (….) România are nevoie de mari capacități de stocare, pentru că deja am început să producem foarte multă energie verde când e vânt și soare”, a declarat premierul.