Summitul G7- un eșec major, dar nu o catastrofă

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 11.06.2018 - 14:48

Summitul G7, al celor şapte țări cele mai industrializate (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) s-a încheiat sâmbătă, în localitatea canadiană La Malbaie, cu unul din cele mai răsunătoare eșecuri din istoria sa.

SHARE

Așa cum anticipau majoritatea observatorilor scenei internaționale, reuniunea a fost marcată de tensiunea dintre SUA și restul țărilor participante, în special din cauza măsurilor economice protecționiste impuse de Washington, în special din cauza taxelor la importurile de oțel și aluminiu. 

Întrevederea nu a făcut decât să adâncească această falie și a culminat cu un conflict la scenă deschisă dintre președintele SUA, Donald Trump, și premierul canadian, Justin Trudeau. De altfel, liderul de la Casa Albă a părăsit prematur summitul, refuzând să semneze declarația finală a reuniunii.  

Un moment straniu

Momentul declarației de final a fost unul ciudat. După negocieri intense, purtate în special după plecarea lui Trump, Justin Trudeau i-a anunțat pe jurnaliștii prezenți că "avem un comunicat final semnat de toţi", inclusiv de reprezentanții Americii. Anunțul a fost marcat de delegaţia canadiană cu aplauze furtunoase. 

Vestea proastă a venit însă la scurt timp. Total neuzual, Donald Trump a renegat declarația de final, în timp ce se afla în aer, la bordul aeronavei prezidențiale Air Force One, cu care zbura din Canada către Singapore, pentru a-l întâlni pe liderul nord-coreean Kim Jong Un. Președintele american a scris pe Twitter că a ordonat delegației americane "să nu sprijine comunicatul" și i-a reproșat lui Trudeau că a fost "supus", "necinstit" şi "slab" în timpul Summitului G7. 

E drept că, anterior, premierul canadian l-a umilit public, în momentul în care i-a oferit, stăpânindu-și cu greu râsul, o fotografie înrămată cu hotelul și bordelul deschis de bunicul președintelui american în Columbia Britanică (foto), privincia canadiană, prima afacere a familiei Trump.

Germania şi Franţa l-au criticat pe Trump pentru că și-a retras sprijinul pentru declaraţia comună, acuzându-l că deteriorează încrederea reciprocă între state, informează Reuters.

Vestea bună este că denunțarea intempestivă a declarației de către Trump nu va produce consecințe dramatice, ceea ce face ca Summitul G7 să se transforme într-o catastrofă. Documentul este unul de ordin general și nu menționează decizii de substanță, pe care SUA să nu fie de acord să le implementeze. În plus, declarația nu face referire la angajamente financiare.

Un summit cu final așteptat

Puțini se așteptau, înainte de summitul din orașul situat la circa 140 km nord-est de Quebec, ca liderii G7 să ajungă la un acord. Asta pentru că pe ordinea de zi au fost tocmai punctele care au creat clivaje majore între SUA și partenerii săi. Este vorba de comerţul internaţional (taxele impuse de SUA la importurile de oțel și aluminiu), schimbările climatice (America s-a retras din Acordul de la Paris împotriva poluării) şi acordul nuclear cu Iranul (denunțat unilateral de către Washington). Exact acele teme care au afectat major relația Statelor Unite cu Europa și ceilalți parteneri strategici.

De altfel, Trudeau a apărut resemnat la finalul summitului, recunoscând că liderii G7 au eșuat în a-l convinge pe Trump să-și reconsidere poziția față de aceste teme spinoase. De altfel, înainte de a părăsi reuniunea G7, Trump a ținut o conferință de presă, în care a amenințat că SUA nu vor mai întreține relații comerciale cu acele ţări care impun tarife produselor americane. El a reluat discursul potrivit căruia, timp de zeci de ani, s-a profitat de SUA, care a ajuns ”o pușculiță” furată de toți. ”Comerţul internaţional este injust pentru americani, situație care trebuie să înceteze”, a reiterat Trump.

Invitație pentru Rusia

Un alt moment tensionat generat de Donald Trump a fost propunerea ca G7 să accepte din nou Rusia în rândurile sale, deși, anterior,  inițiativa fusese respinsă de liderii celorlalte șase țări prezente la Summit. De altfel, comunicatul final al G7 condamnă Rusia pentru atacul cu gaz neurotoxic din localitatea britanică Salisbury şi anexarea Crimeei. În plus, liderii G7 se arată dispuși să adopte ”mai multe măsuri restrictive" împotriva Moscovei.

Nu în ultimul rând, G7 a solicitat iniţierea  de negocieri asupra normelor internaţionale privind "subvenţiile industriale", care distorsionează piaţa şi acţiunile companiilor de stat, s-a angajat să ia măsuri contra "elementelor străine care doresc să submineze societăţile noastre democratice, instituţiile, procesele noastre electorale, suveranitatea noastră şi securitatea noastră" și și-a exprimat ”profunda preocupare pentru lipsa respectării drepturilor omului şi a principiilor democratice de bază în Venezuela, precum şi pentru criza economică scăpată de sub control şi repercusiunile sale economice".

----------------------

Sursa foto: Twitter.com/PressSec 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te