Sudul Europei sub pericolul terorismului și migrației din Africa. 2.000.000 de români în zonă

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 23.07.2025 - 18:13
Sudul Europei sub pericolul terorismului și migrației din Africa. 2.000.000 de români în zonă - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Sudul Europei sub pericolul terorismului și migrației din Africa. 2.000.000 de români în zonă - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

În timp ce războiul din Ucraina și tulburările din Orientul Mijlociu domină titlurile și discursul strategic din întreaga Europă, o amenințare mai insidioasă se construiește în liniște - în mare parte „sub radar” - chiar în Mediterană.

SHARE

Instabilitatea crescândă din Africa de Nord ar putea deveni în curând cel mai acut risc de securitate pentru Uniunea Europeană.

Sudul Europei sub pericolul terorismului și migrației din Africa. 2.000.000 de români în zonă

În vecinătatea imediată a Europei, tensiunile escaladează. Conflictele și ciocnirile din Africa de Nord, care au curmat deja nenumărate vieți, amenință să se extindă peste granițe și să cuprindă regiunea extinsă. Pentru Europa, aceasta ar reprezenta o criză cu multiple fațete care ar putea submina grav arhitectura sa de securitate, arată brusselsreport.eu.

Instabilitatea și proximitatea terorismului

Fragilitatea politică a regiunii oferă un teren fertil pentru ca grupările jihadiste, în special în Sahel și Cornul Africii, să își extindă operațiunile. Aceste grupuri sunt din ce în ce mai pricepute la exploatarea frontierelor fragile pentru a crea rețele transnaționale.

Citește și: Germania, reacție imediată la migrație: noul guvern impune controale stricte la granițe

Renașterea sau reorganizarea entităților teroriste reprezintă o amenințare directă pentru Europa. Probabilitatea ca astfel de grupuri să își schimbe sau să își intensifice atenția asupra țintelor europene este o preocupare tot mai mare care nu trebuie subestimată.

Presiune migratorie crescândă

Una dintre cele mai imediate repercusiuni ale instabilității nord-africane este creșterea migrației ilegale. Milioane de oameni au fugit din zonele afectate de conflict, iar țările vecine se luptă să absoarbă afluxul de refugiați. Această instabilitate alimentează un număr tot mai mare de persoane care caută refugiu în Europa - adesea prin rute periculoase.

Există o îngrijorare tot mai mare că Rusia exploatează această dinamică. Prin sprijinirea liderilor militari și destabilizarea actorilor din Libia, Moscova pare să exacerbeze în mod deliberat fluxurile migratorii, transformând astfel migrația în arme ca instrument de destabilizare a Uniunii Europene. Pentru UE, acest lucru se traduce printr-o presiune sporită la frontieră și un potențial de fricțiuni politice interne.

Vârful activității migratorii de-a lungul Mediteranei nu a trecut neobservat. Atât Roma, cât și Atena au tras semnale de alarmă cu privire la implicarea sporită a Rusiei și Turciei în regiune. Dacă nu sunt abordate, aceste amenințări se vor intensifica, făcând UE mai expusă și mai vulnerabilă pe zi ce trece.

În plus, ruta Balcanilor de Vest rămâne o rută cheie pentru migrația neregulamentară către UE. Migranții traversează adesea Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia înainte de a ajunge la granițele UE. Astfel de rute sunt exploatate și pentru traficul de persoane și bunuri, sporind riscurile crimei organizate și subminând și mai mult securitatea regională.

Comerț ilicit și consecințe economice

Ramificațiile instabilității nord-africane se extind mult dincolo de migrație. Comerțul ilicit - inclusiv traficul de bunuri contrafăcute și tutun de contrabandă - reprezintă o amenințare economică și de sănătate publică majoră în întreaga UE.

Citește și: Retorica rusească a lui Trump alungă turiștii din SUA. Rezervările la hoteluri au scăzut cu 25%

Tutunul contrafăcut este o preocupare deosebită, atât din cauza riscurilor pentru sănătate, cât și a sumelor uriașe de venituri publice de care privează statele membre ale UE în fiecare an. Uniunea Europeană pierde miliarde anual din cauza comerțului ilicit. Numai Grecia pierde aproximativ 624 de milioane de euro anual din cauza comerțului ilicit cu tutun. Între timp, Bulgaria pierde aproximativ 25 de milioane de euro în fiecare an, iar România se confruntă cu statistici și mai îngrijorătoare: potrivit Stop Contrabanda, un site web care monitorizează capturile de țigări de contrabandă, pierde 500 de milioane de euro anual, țigările de contrabandă reprezentând 10,1% din piața totală în martie 2025.

Întrucât România este pe cale să majoreze taxele pe tutun, se așteaptă ca stimulentul de a introduce ilegal în țară produse mai ieftine și mai dăunătoare să crească semnificativ. Deși impozitarea reprezintă 74% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigărilor în România - plasându-le printre cele mai scumpe din Europa de Est - acest cost rămâne ridicat în raport cu puterea de cumpărare. Prețurile țigărilor din România sunt acum comparabile cu cele din Italia și Spania și semnificativ mai mari decât în țările vecine. Grecia (85%), Franța (85%) și Irlanda (84%) au în prezent cele mai mari rate de impozitare a tutunului din UE și găzduiesc unele dintre cele mai mari piețe pentru țigări ilicite în ceea ce privește consumul total.

Numărul românilor care s-au stabilit în țările din partea sudică a Europei este unul care nu trebuie neglijat. Astfel, avem 629.755 de români în Spania, 1.083.774 în Italia, 142.000 în Franța și 35.000 în Grecia.

Nu trebuie neglijați nici turiștii pentru că și ei pot suferi în cazul unor evenimente nedorite. Pe lângă rezidenții permanenți, Grecia a fost vizitată de peste 1,4 milioane de români în 2024, situându-se pe locul șase în clasamentul pe națiuni după numărul de turiști.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te