SUA stabilesc un comandament militar la Tokyo. 50.000 de soldați americani pentru a contracara China

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.07.2024 - 14:01
SUA lansează un comandament militar la Tokyo. 50.000 de soldați americani vor contracara China - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA lansează un comandament militar la Tokyo. 50.000 de soldați americani vor contracara China - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA stabilesc un comandament militar la Tokyo. 50.000 de soldați americani pentru a contracara China. Noul comandament din Japonia consolidează legăturile de securitate în zonă, pe măsură ce Washingtonul formează alianțe militare în Asia împotriva Chine.

SHARE

SUA stabilesc un comandament militar la Tokyo. 50.000 de soldați americani pentru a contracara China.

Noul comandament american, care va fi condus inițial de un general de trei stele, va coordona operațiunile militare cu partea japoneză, va planifica exerciții comune și va participa la apărarea țării dacă vor izbucni ostilitățile.

SUA stabilesc un comandament militar la Tokyo. 50.000 de soldați americani pentru a contracara China.

Pentru astfel de evenimente, capacitățile de luptă ale Americii sunt puse sub comanda unui cartier general pe teritoriul japonez pentru prima dată și va elimina nevoia ca forțele americane din țară să aștepte instrucțiunile Comandamentului Indo-Pacific al SUA, care este situat în Hawaii, la 3.500 de mile distanță.

Formarea noului comandament se pliază pe eforturile Japoniei de a-și consolida capacitățile militare, inclusiv printr-o nouă comandă militară comună pe care autoritățile japoneze plănuiesc să o susțină la începutul anului viitor.

De asemenea, se dezvoltă un program de susținere a relațiilor militare dintre cei doi aliați ce va include dezvoltarea bazei industriale a Occidentului, inclusiv extinderea producției de sisteme antirachete Patriot în Japonia și furnizarea unora pentru SUA.

China rămâne principala amenințare pe termen lung pentru SUA și aliații săi din regiunea Pacificului, potrivit strategia formală de apărare a Pentagonului.

Statele Unite și Japonia se confruntă cu o cooperare militară sporită între Rusia și China, care au trimis o patrulă comună de bombardiere spre Alaska săptămâna trecută, pentru prima dată.

Arsenalul nuclear și convențional în creștere al Coreei de Nord este un alt pericol.

Noile inițiative au fost anunțate în timpul unei întâlniri de duminică a secretarului de Stat, Antony Blinken, a secretarului Apărării, Lloyd Austin, și a omologilor aponezi, ministrul de Externe, Yoko Kamikawa, și a ministrului Apărării, Minoru Kihara.

Acestea fac parte dintr-un efort cuprinzător al SUA de a consolida capacitățile militare ale aliaților săi din Asia. 

Blinken și Austin plănuiesc să anunțe finanțare de 500 de milioane de dolari din SUA în timpul unei întâlniri cu omologii lor din Filipine.

SUA sunt deja implicate într-un program de a ajuta Australia să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară și au eliminat restricțiile privind raza de acțiune a rachetelor balistice pe care Coreea de Sud le poate dezvolta cu tehnologia americană.

De asemenea, Japonia a optat să cumpere sute de rachete de croazieră Tomahawk din SUA, ce pot ataca ținte pe uscat.

Ce se întâmplă în timp de război

Lansarea noului Comandament al Forțelor Comune din SUA, așa cum este numit de oficialii americani, este în desfășurare.

Pentru a-l stabili, armata americană intenționează să revizuiască un sediu administrativ existent la o bază de lângă Tokyo, numită U.S. Forces Japan, pentru a-i permite să comande cei aproximativ 50.000 de soldați americani din țară, potrivit WSJ.

Oficialii americani nu au detaliat cum va interacționa noul comandament american cu o comandă paralelă a Japoniei.

Citește și: România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9

Noul comandament al Japoniei este de așteptat să fie situat în subsolul Ministerului său al Apărării.

Nici oficialii americani nu dau detalii despre funcționarea comandamentului sau dacă intenționează să înființeze o celulă comună de ofițeri americani și japonezi din cele două comenzi în timpul unei crize militare. 

Citește și: VIDEO Putin ar pierde 1.800.000 de soldați doar ca să ocupe patru regiuni în Ucraina

Întrebarea este importantă deoarece comandamentele americane și japoneze vor controla separat forțele proprii, spre deosebire de comanda americană din Coreea de Sud, care ar controla atât forțele americane, cât și pe cele sudcoreene în timp de război.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te