Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,36 %
Marcel Ciolacu 19,87 %
97,36 %
Elena Lasconi 18,49 %
George Simion 14,04 %
Click aici pentru rezultate complete

SUA spune că Xi Jinping îi asigură lui Vladimir Putin acoperire diplomatică pentru război

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.03.2023 - 09:29
SUA spune că Xi Jinping îi asigură lui Vladimir Putin acoperire diplomatică pentru război - Foto: Profimedia Images
SUA spune că Xi Jinping îi asigură lui Vladimir Putin acoperire diplomatică pentru război - Foto: Profimedia Images

Xi Jinping și Vladimir Putin au pozat în exponenţi ai păcii, în timpul unei vizite la Moscova a celui dintâi, pretinzând din nou un presupus plan de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, care a fost criticat de Statele Unite. Este o acoperire dipomatică.

SHARE

Putin a susținut propunerea liderului chinez, pentru o aşa-zisă rezolvare pașnică în Ucraina, într-o demonstrație de unitate la Kremlin, care a pus pe tapet perspectiva unui bastion anti-occidental consolidat la nivel internațional.

Xi Jinping, acoperire diplomatică pentru războiul lui Putin

Dar aceste declaraţii şi evoluţii au fost total ignorate, ca un cadru serios pentru pace. Planul Chinei – care cere încetarea focului și discuții, dar nu include nici o prevedere, ca Moscova să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean – a fost elaborat fără nici o implicare a Kievului.

Între timp, SUA au avertizat că vizita lui Xi a oferit „acoperire diplomatică” pentru războiul Rusiei.

Au existat puține indicii că demonstrația de apropiere de la Kremlin a avut ceva menit a afecta starea războiului din Ucraina, unde ofensiva terestră a lui Putin rămâne blocată într-un război lent, de tranșee.

Citeşte şi: UE anunță că trimite în Ucraina un milion de proiectile de artilerie. Xi Jinping este la Moscova

Președintele rus a afirmut că planul Chinei „poate fi luat ca bază pentru o reglementare pașnică în Ucraina, atunci când Occidentul și Kievul sunt pregătite pentru aceasta”.

„Toate discuțiile noastre de astăzi și de ieri, în format unu la unu și cu delegații, au avut succes și s-au desfășurat într-o atmosferă prietenoasă”, a spus Putin, într-o declarație comună adresată presei, în a doua zi a vizitei de stat a lui Xi, la Moscova.

„Am construit o relație strânsă cu președintele Putin în ultimii 10 ani”, a adăugat Xi. „Am convenit că relațiile dintre cele două națiuni ale noastre depășesc cu mult noi înșine. Ele sunt cruciale pentru ordinea mondială și pentru viitorul și destinul întregii omeniri.”

Citeşte şi: Xi Jinping prezintă China ca fiind un pacificator al Ucrainei dar laudă relațiile strânse cu Rusia

Potrivit unui cititor CNN, Rusia a vorbit pozitiv despre poziția „obiectivă și corectă” a Chinei, cu privire la Ucraina, și ambele părți s-au opus oricărei țări sau grup de țări care lezează „interesele legitime de securitate ale altor țări, în căutarea unor avantaje militare, politice sau de altă natură”.

În ultimele săptămâni, China a încercat în mod repetat să se prezinte ca un aspirant intermediar al păcii, reiterându-și apelurile pentru încetarea focului și discuții de pace, într-un document de poziție vag, publicat luna trecută, chiar dacă Rusia continuă un atac care a declanșat o criză umanitară în masă și a lăsat zeci de mii de morți.

Suspiciune

Dar țările occidentale au privit intențiile Beijingului cu suspiciune profundă, iar șeful NATO a declarat că alianța a văzut unele semne că Rusia presează China să îi ofere ajutor letal.

Pe lângă propunerile privind Ucraina, cei doi lideri și-au subliniat viziunile strategice comune și au semnalat dorința de a consolida relațiile pe o serie de probleme, inclusiv în domeniul Energiei.

„China a devenit lider în importul de petrol rusesc, în timp ce Rusia este pregătită să crească aprovizionarea neîntreruptă cu petrol, pentru nevoile economiei chineze”, a spus Putin.

Aspiratorul de gaze

Putin a adăugat că a fost discutată o creștere suplimentară a exporturilor de gaze rusești către China, inclusiv „implementarea inițiativei de construire a gazoductului Power of Siberia 2, prin teritoriul Mongoliei”.

Cei doi au susținut un toast, la începutul cinei de stat de marți, în timpul căreia Putin a proclamat într-un discurs că „Relațiile dintre Rusia și China sunt la cel mai înalt punct de până acum”.

Acoperire diplomatică

A existat un scepticism larg, cu privire la poziția Chinei asupra soluționării conflictului, centrat pe îngrijorarea că nimic oferit de Beijing până acum nu reflectă cererea Ucrainei, ca toate trupele ruse să se retragă de pe teritoriul ei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a bucurat de vizita lui Xi, remarcând că aceasta a venit la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Putin.

„China nu simte nici o responsabilitate de a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, ar oferi mai degrabă acoperire diplomatică Rusiei, pentru a continua să comită acele crime”, a spus principalul diplomat al Washingtonului.

Jocul avantajelor

Orice apel pentru o încetare a focului „care nu include îndepărtarea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar sprijini efectiv ratificarea cuceririi ruse”, deoarece „ar permite președintelui Putin să se odihnească și să-și reașeze trupele, iar apoi să reia războiul la un moment dat, este mai avantajos pentru Rusia”, a adăugat el.

Secretarul ucrainean al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a spus de asemenea, pe Twitter, că „implementarea cu succes” a unui „plan de pace” chinez trebuie să înceapă cu „capitularea sau retragerea” forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat deschis la dialogul cu China, cu privire la propunerile acesteia. Dar el a avertizat că o încetare a focului va permite pur și simplu Rusiei „să se pregătească și să revină cu singura ei dorință, dorința liderului să ne ocupe țara”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te