SUA și Rusia, la un pas de apocalipsa nucleară. Submarinele inamice s-au ciocnit în adâncuri

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.06.2023 - 15:01
SUA și Rusia, la un pas de apocalipsa nucleară - Foto: Profimedia Images - Colaj Newsweek România

Statele Unite și Rusia au fost la un pas să declanșeze „focul cel veșnic” pe planetă după ce un submarin nuclear rusesc și unul american s-au ciocnit în adâncuri.

SHARE

Deși nimeni nu a fost ucis sau, aparent, nici măcar rănit grav în coliziunea din 1974 în care a fost implicat USS James Madison, ar fi putut fi o scânteie care să pună capăt civilizației așa cum o cunoaștem.

SUA și Rusia, la un pas de apocalipsa nucleară

Numit după părintele fondator căruia i s-a atribuit redactarea Constituției SUA, USS James Madison (SSBN-627) era nava de căpătâi a unei clase de submarine cu rachete balistice - și a fost implicat într-un incident din Războiul Rece care a fost în mare parte ținut sub tăcere timp de decenii.

Acesta ar fi putut duce chiar la cel de-al treilea război mondial.

De fapt, abia la începutul anului 2017, după ce au fost publicate mai multe documente secrete ale CIA care au dezvăluit că submarinul cu propulsie nucleară al Marinei americane s-a ciocnit cu un submarin sovietic cu propulsie nucleară la doar 30 de mile de Glasgow, în ape puțin adânci, în apropiere de Holy Loch, unde SUA a avut o bază de submarine între 1961 și 1992.

„Tocmai am primit vești de la Pentagon”

Un document clasificat anterior, care fusese trimis secretarului de stat american de atunci, Henry Kissinger, de către Brent Scowcroft, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Gerald Ford, menționa: "Tocmai am primit vești de la Pentagon că unul dintre submarinele noastre Poseidon tocmai a intrat în coliziune cu un submarin sovietic din clasa Victor.

Submarinul american USS James Madison SSBN-627 - Foto: Profimedia Images

Citește și: Țara unde vei supraviețui dacă Putin declanșează apocalipsa nucleară. 5 miliarde de oameni vor muri

"SSBN-ul James Madison pleca din Holy Loch pentru a lua stație când a intrat în coliziune cu un submarin sovietic care aștepta în afara portului pentru a lua traseu", a adăugat raportul.

"Ambele submarine au ieșit la suprafață, iar nava sovietică s-a scufundat ulterior din nou. Nu există încă un raport cu privire la amploarea pagubelor. Vă vom ține la curent".

Citește și: Medvedev anunță momentul în care Rusia „va distruge nuclear” Ucraina: „Trebuie să atacăm preventiv”

Documentul declasificat a coroborat un raport neconfirmat anterior, publicat în Washington Post la 1 ianuarie 1975, de către jurnalistul de investigație Jack Anderson. Reporterul observase o zgârietură de nouă metri lungime pe partea laterală a submarinului american, care era rezultatul coliziunii.

"Pe 3 ianuarie, NID (National Intelligence Daily. n.red) a publicat un articol despre coliziunea, chiar în largul Holy Loch, a submarinului american Polaris și a unui submarin de atac sovietic.

Din nefericire, Jack Anderson publicase aceeași știre în Washington Post cu o zi sau două mai devreme", se arată în comunicat.

SUA plănuia să dea Insulele Argentinei dacă națiunea sud-americană ar fi câștigat războiul din 1982 cu Marea Britanie

"Această preempțiune din partea lui Anderson a forțat scoaterea la suprafață  a unei informații într-un curent de informații la 2 luni după ce evenimentul a avut loc."

Telegrama a făcut parte dintr-o publicare în masă de către agenția americană de informații a peste 12 milioane de pagini de rapoarte clasificate anterior, în 930.000 de documente.

Aceeași scurgere de date ar fi dezvăluit că CIA plănuia să dea Insulele Argentinei dacă națiunea sud-americană ar fi câștigat războiul din 1982 cu Marea Britanie.

Coliziune nucleară mușamalizată

Amploarea pagubelor suferite de SSBN-627 rămâne neclară, dar s-a observat că nava a fost dusă în doc uscat pentru inspecție și reparații. Nava era în serviciu de aproximativ un deceniu când a avut loc incidentul.

În 2017, Dr. Eric Graham, un istoric marin de la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru BBC Scotland că ar fi putut fi un incident diplomatic - totuși, pentru că a fost atât de adânc în apele interne ale Regatului Unit, a fost o "rușine" pe care au vrut să o țină sub tăcere.

"Arată cât de ușor au pătruns în sistemul nostru de apărare și au amenințat cea mai mare jucărie din arsenalul nostru", a explicat Graham, care a precizat că, în timpul Războiului Rece, marina americană depindea de Holy Loch, deoarece racheta Polaris avea o rază de acțiune de doar 2.500 de mile și nu ar fi putut ajunge în Uniunea Sovietică din apele americane.

Baza a fost folosită pentru recondiționarea submarinelor pentru a evita întoarcerea în SUA.

În plus, Graham a declarat că, în timp ce submarinele cu propulsie nucleară puteau, în esență, să "dispară" în adâncul Oceanului Atlantic, ambarcațiunile aveau o problemă atunci când ieșeau din limitele înguste ale Holy Loch și călătoreau prin canalul dintre nordul Antrim și peninsula Kintyre.

"Marele șoc cu acest submarin din clasa Victor a fost faptul că se afla în largul Arran", a declarat Graham. "Acest lucru nu s-ar fi întâmplat astăzi. Încearcă să facă umbră unui submarin american purtător de Polaris care iese din lac. Odată ce se fixează pe el, îl poate urmări în zona sa de patrulare".

Graham a descris ca fiind un „game changer” dacă ar fi existat un submarin vânător/ucigaș în spatele fiecărui submarin american purtător de Polaris. "Poți avea de fapt o primă lovitură și să elimini prima linie de apărare a Americii".

Al Treilea Război Mondial a fost mai aproape ca niciodată

Deși nimeni nu a fost ucis sau, aparent, nici măcar rănit grav în coliziunea din 1974 în care a fost implicat USS James Madison, aceasta ar fi putut fi o scânteie care să pună capăt civilizației așa cum o știm.

"Dacă echipajul de pe unul dintre submarine ar fi interpretat greșit coliziunea ca fiind un atac și ar fi decis să se apere și să scufunde celălalt submarin [ar fi putut avea loc un dezastru]", a declarat Hans Kristensen, un expert în arme nucleare, pentru Forces.net, tot în 2017.

 "De asemenea, submarinele s-ar fi putut răsturna cu pierderea tuturor celor de la bord, lăsând reactoarele nucleare "fierbinți" în ape relativ puțin adânci, în apropierea unor zone bogate de pescuit, potrivit 19fortyfive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te