SUA sunt pregătite să atace Iranul. Scutul de la Deveselu, în alertă în fața represaliilor promise de Teheran.
„Ei amenință că vor face rău”, a spus liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. „Dacă vor face asta, cu siguranță vor primi un contraatac puternic.”
Occidentul acuză Iranul că folosește forțe proxy interzise pe scară largă ca organizații teroriste pentru a-și extinde influența în regiune, acuzație pe care Iranul o neagă.
SUA pregătite să atace Iran. Scutul de la Deveselu, în alertă în fața represaliilor Teheranului
Iranul conduce „Axa de rezistență” împotriva Israelului, care include Hamas în teritoriile palestiniene, Hezbollah în Liban, rebelii Houthi din Yemen și grupuri armate din Irak, potrivit Defense Express.
SUA au bombardat bazele rebelilor Houthi din Yemen și se pregătesc de un atac major asupra statului sponsor, Iranul.
Într-un interviu, sâmbătă, la NBC News, Trump a declarat că Iranul va fi bombardat dacă nu ajunge la un acord cu privire la programul său nuclear.
„Dacă nu fac o înțelegere, vor avea loc bombardamente”, a spus președintele american, plus „tarife secundare” la sancțiunile existente.
Iranul respinge cererile SUA de negociere directă a programului său nuclear și a avertizat țărle vecine care găzduiesc baze americane cu represalii dacă permit bombardamente de pe teritoriul lor.
Iranul a emis notificări către Irak, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Turcia și Bahrain că orice sprijin pentru un atac american asupra Iranului, inclusiv utilizarea spațiului aerian sau a teritoriului lor de către armata americană în timpul unui atac, va fi considerat un act de ostilitate, a spus un oficial iranian.
Forțele armate iraniene sunt în stare de alertă maximă
Un astfel de act „va avea consecințe grave pentru ei”, a spus oficialul, adăugând că liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei a plasat forțele armate iraniene în stare de alertă maximă.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, se află în drum spre Washington, unde se va întâlni luni cu președintele american, Donald Trump.
În acest timp, armata SUA a desfășurat o a doua baterie a sistemului de apărare antirachetă THAAD în Israel, pe fondul tensiunilor crescute cu Iranul. Bateria a sosit la baza aeriană Nevatim a Israelului, în sudul țării, la 5 aprilie.
Desfășurarea bateriei suplimentare THAAD este legată de tensiunile crescute dintre SUA și Iran cu privire la programul nuclear al Iranului.
Armata SUA operează în prezent șapte baterii THAAD în întreaga lume, însărcinate cu apărarea locațiilor strategice.
Cu a doua baterie acum în Israel, cinci baterii rămân operaționale în altă parte. Sistemele din Coreea de Sud și Guam rămân desfășurate, lăsând doar trei în rezervă.
Pentagonul a plasat o comandă pentru o a opta baterie, deoarece sistemele existente nu mai sunt suficiente pentru a satisface nevoile operaționale în toate zonele cheie în care este necesar să-și acopere forțele de atacurile cu rachete.
Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) este proiectat pentru interceptarea exo-atmosferică a rachetelor balistice. THAAD poate intercepta ținte care călătoresc cu viteze cuprinse între 3,5 și 4,8 kilometri pe secundă. Radarul sistemului poate detecta amenințări la distanțe de până la 1.000 de kilometri.
Sistemul Aegis Ashsore de la Deveselu, în alertă
Președintele american ar fi dat Iranului termen „psihologic” de gândire în privința unui acord nuclear până la începutul lunii iunie, după care ar urma bombardamentul, mai mult ca sigur în colaborare cu Israelul.
Acum se pun la punct detalii asupra unei astfel de operațiuni și se desfășoară echipamentele militare.
Și sistemul Aegis Ashore, plasat strategic în România în contextul protejării în cazul unui conflict cu Iranul, este în alertă.
Scutul se află la 2.500 de kilometri de Iran și face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO, fiind operat de americani.
Scutul de la Deveselu a fost completat cu un sistem similar în Polonia, care a devenit operațional în acest an.
Sistemul Aegis interceptează rachetele balistice ale Iranului
Sistemul Aegis Ashore, similar cu cel din România de la Deveselu, a interceptat deja cu succes rachete balistice iraniene, la 13 aprilie 2024, când Iranul a lansat o ploaie de rachete și drone către Israel.
Citește și: VIDEO Bază militară a rebelilor houthi, rasă de pe fața pământului de SUA. Trump: „Oops!”
Marina SUA a folosit pentru prima dată racheta RIM-161 Standard 3 (SM-3) într-o situație reală de luptă. Rachetele interceptoare au fost lansate de pe distrugătoarele USS Arleigh Burke and USS Carney din Marea Mediterană.
A fost folosită versiune navală a rachetelor și a sistemului Aegis Ashore cum este cel dislocat în România.
Citește și: Iranul dezvoltă rachete nucleare ce pot lovi Europa. Scutul de la Deveselu, făcut să le intercepteze
În cazul în care Iranul va răspunde printr-un atac cu rachete balistice, SUA vor folosi sistemele Aegis Ashore pentru a intercepta rachete balistice iraniene.
Aegis Ashore - varianta terestră a sistemului Aegis - este operațional în SUA, România - la Deveselu și în Polonia - Redzikowo.