SUA și ONU trimit ajutoare direct în nordul Siriei. De neînțeles, România trimite regimului Assad

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.02.2023 - 23:12
Ajutor ONU care a intrat în nordul Siriei prin Turcia/Foto: Anadolu

Într-un comunicat de presă, se anunță că Guvernul României a decis să trimită ajutoare pentru victimele cutremurelor care au afectat nord-vestul Siriei direct la Damasc, deși cea mai calamitată zonă nu se află sub controlul regimului Assad.

SHARE

Iată comunicatul de presă:

„Dată fiind situația  generată de cutremurul produs în data de 6 februarie 2023, în Siria, respectiv, solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională, în urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, astăzi, 9.02.2023, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, hotărârea nou adoptată urmărind de o manieră prioritară sprijinirea Republicii Arabe Siriene, prin: bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte dar și produse alimentare, conserve. Acestea vor puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situații de Urgență și Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale sau din alte surse, în funcție de necesități.”

Asta în circumstanțele în care SUA și ONU au ales să trimită ajutoare direct în nordul Siriei, prin Turcia.

Ajutorul SUA pentru Siria, potrivit şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken, „trece prin parteneri locali, Statele Unite refuzând orice contact cu preşedintele sirian Bashar al-Assad”, din cauza reprimării de către acesta a mişcării populare împotriva regimului, care a degenerat în război civil.

Un convoi de prim ajutor american a intrat joi în zonele calamitate, aflate în afara controlului regimului Assad, din nord-vestul Siriei, pentru prima dată de la dezastru.

Vineri, 14 camioane încărcate cu ajutoare umanitare ale ONU au intrat în nord-vestul Siriei prin Turcia. 

Camioanele au intrat în regiunea Idlib prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, prin poarta de frontieră Cilvegozu din provincia Hatay din sudul Turciei, potrivit unui corespondent Anadolu aflat pe teren.

Citește și

SUA oferă un ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei și Siriei după cutremure

Raed Arafat: Sprijinul pentru Siria va fi mai mult umanitar. Cantităţile ajutoarelor, decise de CNSU

Surse diplomatice turce au confirmat pentru Newsweek România că au fost deschise alte două puncte de trecere în zonele calamitate din nord-vestul Siriei, punctele Öncüpınar și Çobanbey.

Deci, se pot trimite ajutoare direct în zonele cele mai calamitate din Siria, nu prin regimul Assad considerat ilegitim de către aliații României și care nu distribuie ajutoarele în zonele unde este cea mai mare nevoie.

Apelul sirienilor din România

Comunitatea numeroasă a sirienilor în opoziție față de regimul Assad, din România, a lansat un apel disperat pentru acordarea de ajutoare în zonele calamitate, din care redăm:

„Facem un apel către toate guvernele țărilor Uniunii Europene, organizațiile internaționale și locale, după cutremurele care au devastat sudul Turciei și nord-vestul Siriei:

Demarați acțiuni în sprijinul sirienilor din nord, pentru a Ie oferi ajutor umanitar de urgență, pentru asigurarea medicamentelor și materialelor medicale pentru răniți, folosind toate metodele disponibile pentru a ajunge în zonele afectate, în special regiunile neglijate din nord-vest ale Siriei, cea mai afectată de cutremure.
 
Facem apel la mass-media din România să relateze despre circumstanțele reale ale situației din nord-vestul Siriei, nu să promoveze punctul de vedere al regimului Assad în opinia publică din România. 

Mafia regimului Assad încearcă să exploateze catastrofa umanitară pentru propriile interese, fără să îi pese de suferința miilor de civili fără adăpost, hrană, căldură și medicamente din zonele calamitate, ce NU SUNT sub controlul regimului, care nu permite intrarea de ajutoare în nord-vestul Siriei. 
     
Catastrofa actuală a scos la iveală importanța de a lucra pentru a pune capăt problemei siriene cât mai repede posibil și a arătat amploarea tragediei în care trăiesc sirienii din toata Siria sub regimul Assad.

Comunitatea internațională trebuie să salveze poporul sirian ținut ostatic de regimul Assad. Întreaga lume cunoaște amploarea ostilității regimului Assad față de poporul sirian și umanitate. 

Astăzi, Bashar al Assad profită de catastrofă în cel mai odios mod pentru a-și întări regimul și a-și normaliza relațiile cu țări străine.  

Ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în Siria este o catastrofă ce depășește capacitățile sirienilor.
 
Lumea și țările Uniunii Europene trebuie să adopte o atitudine morală și umană față de poporul sirian și să nu lucreze cu regimul Assad.” 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te