SUA oferă un ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei și Siriei după cutremure

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.02.2023 - 08:12
SUA oferă un ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei și Siriei după cutremure - FOTO: Profimedia

Statele Unite vor oferi ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei, a anunţat joi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), după cutremurul devastator care a lovit luni cele două ţări.

SHARE

USAID a subliniat într-un comunicat că finanţarea va fi plătită unor parteneri de pe teren "pentru a oferi asistenţă de urgenţă necesară la milioane de oameni", în special alimente şi îngrijire medicală.

Ajutorul ar urma, de asemenea, să ajute la aprovizionarea cu apă potabilă şi să prevină răspândirea bolilor, a informat agenţia.

Anunţul intervine după o discuţie telefonică în cursul zilei între şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, pentru a analiza nevoile acestui aliat, membru al NATO.

Citește și: VIDEO România, pe cale de a achiziționa obuziere K-9 Thunder din Coreea de Sud

"Suntem mândri să ne alăturăm campaniei globale de ajutorare a Turciei, după ce Turcia a trimis atât de des experţii săi în ajutor în atâtea ţări în trecut", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Statele Unite au trimis deja echipe de salvare în Turcia şi au furnizat ciocane pneumatice, generatoare de energie, sisteme de purificare a apei şi elicoptere, potrivit unor responsabili.

Citește și: VIDEO SUA trimit Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 150 de km. Pot fi lansate de pe HIMARS

USAID a precizat că echipele de salvare îşi concentrează eforturile asupra oraşului Adiyaman, lovit grav de cutremur, căutând supravieţuitori cu ajutorul câinilor câini, camerelor video şi dispozitivelor de ascultare.

Din cauza avarierii drumurilor şi podurilor, Pentagonul a trimis elicoptere Black Hawk şi Chinook pentru a transfera provizii, a adăugat USAID.

Ajutorul în Siria trece prin parteneri locali, Statele Unite refuzând orice contact cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, din cauza reprimării de către acesta a mişcării populare împotriva regimului, care a degenerat în război civil.

Un convoi de prim ajutor a intrat joi în zonele rebele din nord-vestul Siriei, pentru prima dată de la dezastru.

Înainte de cutremur, aproape tot ajutorul umanitar crucial pentru peste 4 milioane de persoane trăind în zonele rebele din nord-vestul Siriei era transportat din Turcia prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa. Datorită unui mecanism transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU şi contestat de Damasc şi Moscova, aliat apropiat al lui Bashar al-Assad, care denunţă o încălcare a suveranităţii Siriei.

"Îndemnăm regimul (lui Bashar al-Assad) să permită imediat intrarea ajutoarelor la toate punctele de trecere a frontierei şi să permită accesul organizaţiilor umanitare la toţi sirienii care au nevoie, fără excepţii", a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te