SUA mută decisiv în războiul tehnologic cu China

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.05.2020 - 09:57
Foto: Shutterstock

O fabrică ce va produce chipuri semiconductoare de 5 nanometri, în valoare de 12 miliarde de dolari, va fi deschisă în Arizona (SUA) de către producătorul taiwanez TSMC.

SHARE

Chipurile de 5 nanometri sunt utilizate atât în tehnologia cmmunicațiilor mobile cât și în de asamblarea computerelor de mare performanță.

„Aceste chipuri vor marca un salt înainte în toate domeniile tehnologiei, de la inteligența artificială până la bazele 5G destinate avioanelor de luptă F-35”, a declarat Michael Pompeo, secretarul de Stat al SUA.

El a catalogat investiția celor de la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) drept „un punct de cotitură, care va impulsiona securitatea națională a țării și prosperitatea economică.”

„Semiconductorii sunt coloana vertebrală a întregii industrii digitale”, a explicat Mung Chiang, consilier pentru știință și tehnologie al lui Pompeo.

Potrivit TSMC, construcția fabricii va începe în 2021, iar producția de chipuri, în 2024. Ea va fi cea mai modernă unitate de producție din prezent. Investiția va crea peste 1.600 de joburi directe pentru specialiști în high-tech și alte câteva mii de joburi indirecte.

TSMC va asigura specializarea a sute de angajați americani în unele dintre cele mai avansate tehnologii digitale și va aloca fonduri importante pentru cercetare, ăn cadrul unității de producție din SUA.

Investiția din Arizona este a doua pe care TSMC o are în America, după fabrica din Camas, Washington. TSMC deține, de asemenea, centre în Austin (Texas) și San Jose (California).

Chipurile semiconductoare sunt parte integrantă din tehnologia de înaltă performanță de pe avioanele F-35C Lightning II.

Decizia TSMC de a construi o fabrizăîn SUA vine într-o perioadă în care această țară se află în competiție directă cu China pentru dominația în domeniul tehnologiilor critice.

„Producția acestor chipuri pe teritoriul Statelor Unite va asigra leadershipul american în privința tehnologiilor viitorului”, a spus Keith Krach, secretar de Stat adjunct pentru creștere economică, energie și mediu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -