Acest sistem vizează contracararea amenințărilor aeriene de „generație următoare” la adresa SUA, inclusiv rachetele balistice și de croazieră.
O sumă inițială de 25 de miliarde de dolari a fost alocată într-un nou proiect de lege bugetar - deși guvernul a estimat că va ajunge să coste mult mai mult decât atât în decursul deceniilor.
SUA investește 542.000.000.000$ în „Război al Stelelor” contra Rusiei și Chinei. Ce e „Golden Dome”?
Oficialii avertizează că sistemele existente nu au ținut pasul cu armele din ce în ce mai sofisticate deținute de potențialii adversari.
Președintele Trump a anunțat, de asemenea, că generalul Forțelor Spațiale, Michael Guetlein, va supraveghea proiectul. Generalul Guetlein este în prezent șef adjunct al operațiunilor spațiale la Forțele Spațiale.
Citește și: Rusia lansează o rachetă nucleară YARS în noaptea de 19 mai, ca să amenințe NATO. Parcurge 10.000 km
La șapte zile de la începutul delui de-al doilea mandat, Trump a ordonat departamentului apărării să prezinte planuri pentru un sistem care să descurajeze și să apere împotriva atacurilor aeriene, despre care Casa Albă a spus că rămân „cea mai catastrofală amenințare” cu care se confruntă SUA.
FOTO: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Interceptori spațiali
Vorbind marți în Biroul Oval, Trump a declarat că sistemul va consta din tehnologii „de generație următoare” pe uscat, pe mare și în spațiu, inclusiv senzori și interceptori spațiali. El a adăugat că și Canada a cerut să facă parte din sistem, arată bbc.com.
Trump a adăugat că sistemul va fi „capabil chiar și să intercepteze rachete lansate din cealaltă parte a lumii sau lansate din spațiu”.
Citește și: Conversație decisivă Trump-Putin. Rusul vrea o parte din Odesa, americanul amenință că-i ia Crimeea
Sistemul este parțial inspirat de Domul de Fier al Israelului, pe care țara îl folosește pentru a intercepta rachete și rachete din 2011.
Domul de Aur, însă, ar fi de multe ori mai mare și conceput pentru a combate o gamă mai largă de amenințări, inclusiv arme hipersonice capabile să lovească mai repede decât viteza sunetului și sisteme de bombardament orbital fracționat - numite și Fobs - care ar putea lansa focoase din spațiu.
„Toate vor fi doborâte din aer”, a spus Trump. „Rata de succes este foarte apropiată de 100%.”
Oficialii americani declaraseră anterior că Domul de Aur va avea scopul de a permite SUA să oprească rachetele în diferite etape ale desfășurării lor, inclusiv înainte de lansare și în timp ce acestea sunt încă în aer.
Comandă centralizată
Numeroasele aspecte ale sistemului vor fi sub o singură comandă centralizată, au declarat oficiali americani din domeniul apărării.
Trump a declarat marți că programul va necesita o investiție inițială de 25 de miliarde de dolari, cu un cost total de 175 de miliarde de dolari în timp. Suma inițială de 25 de miliarde de dolari a fost identificată în cadrul proiectului său de lege privind impozitele, „One Big Beautiful Bill”, care nu a fost încă adoptat.
Cu toate acestea, Biroul Bugetar al Congresului a estimat că, în cele din urmă, guvernul ar putea cheltui mai mult, până la 542 de miliarde de dolari pe parcursul a 20 de ani, doar pentru componentele spațiale ale sistemului.
Oficialii Pentagonului au avertizat de mult timp că sistemele existente nu au ținut pasul cu noua tehnologie de rachete concepută de Rusia și China.