SUA, în cursa energiei nucleare cu Rusia și China. Guvernul SUA a pornit un program de producere de reactoare modulare mici de ultimă generație pentru a captura cota de piață nucleară de la Rusia și de a depăși industria și tehnologia nucleară a Chinei.
La conferința Națiunilor Unite privind controlul climei din Dubai, oficialii din 20 de țări au convenit luna trecută asupra unui pact propus de SUA care ar tripla producția globală de energie nucleară în trei decenii.
SUA, în cursa energiei nucleare cu Rusia și China. Construiesc reactoare modulare și în România
Între timp, Camera Reprezentanților controlată de republicani și Senatul american condus de democrați a adoptat o legislație prin care vizează eliminarea combustibilului nuclear al Rusiei contribuind la dezvoltarea capacității interne de a îmbogăți uraniul.
În timp ce China domină sectoarele energiei eoliene și solare, energia nucleară
este un domeniu pe care oficialii SUA cred că îl vor putea domina.
SUA intenționează să semneze acorduri pentru parteneriate cu durata de 50 de ani sau mai mult pentru a furniza tehnologie la foștii parteneri energetici ai Moscovei și în creștere rapidă pentru țările din Asia de Sud-Est, care devin dependente excesiv de chinezi
și energia rusă.
În centrul preocupărilor SUA se află o tehnologie numită „reactoare modulare mici” (SMR), ce produc aproximativ o treime din puterea nucleară a reactoarelor nucleare convenționale și pot fi prefabricate și expediate oriunde sunt cerute.
Citește și: Polonia a dat undă verde pentru reactoarele nucleare mici
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), alte avantaje potențiale ale SMR includ faptul că sunt mai ieftine decât reactoarele mari, ce necesită adesea design personalizat și că pot satisface cererea de creștere de energie.
Wall Street Journal scrie că, deși Statele Unite nu au început încă să construiască SMR, oficialii americani încearcă să convingă țările partenere să cumpere acest reactor nuclear de ultimă generație pe care companiile americane încă îl dezvoltă.
Administrația Biden consideră energia nucleară ca o modalitate de a exporta energie verde fiabilă, deoarece centralele nucleare pot diviza atomii fără a arde combustibilii pe bază de carbon care contribuie cel mai mult la schimbările climatice.
Citește și: Banca Europeană de Investiţii anunţă finanţarea unui proiect de siguranţă nucleară în România
După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Polonia și alte țări europene căutau noi parteneri energetici, iar oficialii americani și liderii industriei au văzut potențiale oportunități pe piețele de export din SUA, care ar putea, de asemenea, să permită Statelor Unite să concureze cu ambițiile nucleare în creștere ale Chinei.
Dezvoltatorii SMR au nevoie de un canal de comenzi pentru a putea intra în producția în masă, reducând astfel costul produsului.
Oficialii americani au declarat că lucrează cu dezvoltatorii SMR, cu Export-Import Bank administrată de guvern și cu U.S. International Development Finance Corp. pentru a câștiga comenzi în străinătate pentru a reduce costurile și a construi registre de comenzi pentru noua tehnologie.
U.S. Development Finance Corp. s-a oferit să aranjeze o finanțare de până la 4 miliarde de dolari pentru o centrală nucleară planificată să fie construită de compania americană NuScale în România.
Centrala nucleară va fi pusă în funcțiune în 2029 sau 2030. Oficialii americani au mai spus că discută despre noi proiecte de energie nucleară cu Bulgaria, Ghana, Indonezia, Kazahstan și Filipine.
Anul trecut, China și Statele Unite s-au întrecut pentru a furniza tehnologie civilă de energie nucleară Arabiei Saudite.
Washingtonul părea să fie pe punctul de a ajunge la un acord ca parte a unui acord regional cu Israelul, dar acel acord a fost împiedicat de atacul Hamas asupra Israelului din octombrie anul trecut și de războiul ulterior din Gaza.