SUA împânzesc lumea de bombardiere strategice. „Amintim Moscovei de capacitățile nucleare ale NATO”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.11.2023 - 08:39
SUA au împânzit lumea de bombardiere strategice - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA au împânzit lumea de bombardiere strategice - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA au împânzit lumea de bombardiere strategice - Foto:militarynews.com (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA împânzesc lumea de bombardiere strategice. „Amintim Moscovei de capacitățile nucleare ale NATO”. Flota de bombardiere cu rază lungă a forțelor aeriene ale SUA este la capacitate maximă pentru a-și îndeplini misiunile oriunde în lume.

SHARE

SUA împânzesc lumea de bombardiere strategice. „Amintim Moscovei de capacitățile nucleare ale NATO”.

Misiunile bombardierelor B-52 exemplifică rolul crucial al Forțelor Aeriene ale SUA în misiunea NATO de a proteja pacea și securitatea globală, a anunțat NATO.

Săptămâna trecută, o pereche de bombardiere americane B-52 au zburat din Guam și au ocolit partea de sud a Filipinelor.

SUA împânzesc lumea de bombardiere strategice. „Amintim Moscovei de capacitățile nucleare ale NATO”

Misiunea lor a fost executată la doar câteva zile după ce China, care revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, a încercat o blocare a navelor filipineze, împiedicându-le să-și aprovizioneze un avanpost marin pe Thomas Shoal, teritoriu disputat.

Ciocnirile rezultate au avariat o navă de aprovizionare și o escortă a Gărzii de Coastă filipineze și au stârnit un scandal diplomatic în Manila.

La jumătatea drumului în jurul lumii, un alt bombardier B-52 a zburat de la Barksdale Air Force Base, Louisiana, în Europa pentru a sprijini programul NATO Steadfast Noon, un exercițiu anual menit să sporească interoperabilitatea, comunicarea și pregătirea între statele membre.

Un total de 60 de avioane din 13 țări aliate au participat la exerciții, cu zboruri de antrenament efectuate peste Italia, Croația și Marea Mediterană.

Pe lângă bombardierul strategic B-52, în exerciții au fost implicate avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare. 

Citește și: Rusia avertizează SUA și NATO cu un război nuclear. Șoigu: „Vor să submineze securitatea Rusiei”

Deși exercițiul nu a fost legat de evenimentele mondiale actuale, a avut ca scop să reamintească Moscovei de capacitățile nucleare ale NATO.

„Trimite un mesaj clar că NATO va proteja și apăra toți aliații”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Bombardierele B-1B ale Forțelor Aeriene desfășurate în prezent la RAF Fairford, Regatul Unit, au întreprins o misiune cuprinzătoare a Bomber Task Force, peste Europa de Est colaborând strâns cu avioane de luptă ale aliaților NATO, Ungaria și Republica Cehă.

Citește și: VIDEO Avionul nuclear american B-52, pentru prima oară în Coreea de Sud. Ce misiune are

Aceleași aeronave au efectuat un zbor peste Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, ceea ce semnifică sprijinul neclintit pentru acest membru al Alianței de pe flancul estic al NATO, potrivit 19fortyfive.com.

„Recenta misiune Bomber Task Force servește ca o altă dovadă a devotamentului nostru neclintit față de aliați și parteneri, arătând capacitatea noastră colectivă de a elabora strategii, executa și sincroniza perfect împreună”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa , Forțele Aeriene din Africa și Comandamentul Aerien Aliat al NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te