SUA construiesc minicontainere pentru bombe nucleare B-61. Le duc și în Europa, la „nevoie”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.07.2025 - 19:53
Sandia a creat o machetă la scara 1:14 a Mobile Vault  - Foto: Sandia National Laboratories
Sandia a creat o machetă la scara 1:14 a Mobile Vault - Foto: Sandia National Laboratories
Avioane F-35 ce pot transporta bombe nucleare tactice - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Avioane F-35 ce pot transporta bombe nucleare tactice - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
SUA construiesc minicontainere pentru bombe nucleare B-61 - Foto: Sandia National Laboratories
SUA construiesc minicontainere pentru bombe nucleare B-61 - Foto: Sandia National Laboratories

SUA construiesc minicontainere pentru bombe nucleare B-61 ce pot fi transportate oriunde, inclusiv în Europa, la „nevoie”. Prototipul este dezvoltat de Laboratoarele Sandia.

SHARE

SUA construiesc minicontainere pentru bombe nucleare B-61.  Acestea pot fi duse în teatre de operații când e „nevoie”, fără să fie necesară depozitarea pe termen îndelungat.

Un seif de înaltă securitate ascuns în interiorul unui container maritim standard de 6 metri este în curs de dezvoltare pentru a oferi comandanților militari americani o nouă modalitate de a depozita în siguranță arme nucleare și alte active extrem de sensibile, chiar și în locații îndepărtate. 

Prototipurile urmează să fie demonstrate la un viitor exercițiu de testare și evaluare Gray Flag 2025, evenimente care prezintă în mod regulat noi muniții și alte capabilități avansate. 

SUA construiesc minicontainere pentru bombe nucleare, Mobile Vault, pentru a le transporta în teatre de operații la nevoie

Pentru Forțele Aeriene ale SUA, în special, noile Mobile Vault ar putea schimba fundamental ecuația atunci când vine vorba de integrarea armelor nucleare în operațiuni viitoare care implică forțe dispersate pe o zonă largă.

Laboratoarele Naționale Sandia, care aparțin Departamentului Energiei, au publicat recent detalii despre proiectul Mobile Vault. 

Comunicatul Sandia arată că este vorba despre nevoia unei capacități „care poate fi implementată rapid pentru a proteja materialele critice în locații îndepărtate sau temporare”.

„Buncărele permanente și instalațiile de înaltă securitate sunt instrumente standard pentru protejarea celor mai sensibile active ale națiunii”, adaugă acesta.

„Dar în multe medii, aceste opțiuni nu sunt disponibile acolo unde este cea mai mare nevoie de depozitare securizată”, arată comunicatul, potrivit The War Zone.

Sandia a creat o machetă la scara 1:14 a Mobile Vault pentru a prezenta designul potențialilor utilizatori, care include „arme simulate în miniatură” care sunt în mod clar bombe nucleare gravitaționale din seria B61.

B61 este cea mai longevivă familie de bombe nucleare din America, iar primul exemplu de producție al unei noi variante, B61-13, a fost finalizat în luna mai anul acesta.

Bombele B61-12 fac acum parte din arsenalul nuclear al SUA desfășurat în Europa

B61-13 se bazează pe precedenta B61-12, dar are o putere maximă mai mare, despre care oficialii americani spun că oferă o capacitate suplimentară critică pentru a menține în pericol ținte dificile, cum ar fi instalațiile subterane de comandă și control, precum și cele răspândite în zone fizic mai mari.

Bombele B61-12 fac acum parte din arsenalul nuclear american desfășurat în Europa, care ar putea fi pus la dispoziția anumitor membri NATO, dacă este autorizat. 

Citește și: Estonia, amenințată direct de Rusia. NATO: „Vom răspunde cu toată forța în cazul unui atac”

Aceste bombe sunt depozitate în seifuri fixe securizate la diverse baze aeriene de pe continent, inclusiv la RAF Lakenheath din Regatul Unit.

În prezent, există avioanele de luptă F-15E Strike Eagle și bombardierele stealth B-2A Spirit ale Forțelor Aeriene, precum și viitoarele bombardiere stealth B-21A Raider și anumite avioane de vânătoare de asalt F-35 americane și NATO, care pot utiliza kitul de ghidare de precizie al armei.

Cu Mobile Vault, bombele pot fi transportate aerian, terestru și maritim

Mobile Vault ar putea fi folosite și pentru a securiza activele non-nucleare în locații avansate. Plasarea seifurilor în containere maritime standard ar facilita, de asemenea, deplasarea lor logistică folosind resursele aeriene, terestre și maritime existente.

Citește și: Bombele nucleare ale SUA au ajuns în Marea Britanie. Costă 28.000.000$ bucata. Lansate de F-35

Trimiterea prototipurilor la Gray Flag 2025 va oferi Sandia și partenerilor săi militari oportunitatea de a explora modul în care acestea ar putea fi utilizate într-un context operațional.

Acest lucru ridică, de asemenea, posibilitatea ca armele nucleare sau surogate pentru acestea să fie incluse în acest exercițiu. După cum s-a menționat, evenimentele Gray Flag sunt de obicei folosite pentru a prezenta arme noi și avansate și alte capabilități.

Comunicatul de presă al Sandia despre Mobile Vault precizează că „echipa intenționează, de asemenea, să transfere tehnologia către industrie pentru o producție și o utilizare mai largă”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te