Bombele nucleare ale SUA au ajuns în Marea Britanie. Costă 28.000.000$ bucata. Lansate de F-35

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 21.07.2025 - 12:10
Bombele nucleare ale SUA au ajuns în Marea Britanie. Costă 28.000.000$ bucata. Lansate de F-35 - Foto: Profimedia Images
Bombele nucleare ale SUA au ajuns în Marea Britanie. Costă 28.000.000$ bucata. Lansate de F-35 - Foto: Profimedia Images

Pentru prima dată din 2008, armele nucleare americane s-au întors pe teritoriul britanic, mai multe surse indicând că un număr de bombe gravitaționale termonucleare B61-12 au fost transferate săptămâna aceasta la baza RAF Lakenheath din Suffolk.

SHARE

Se crede că armele au fost transportate de la Centrul de Arme Nucleare al Forțelor Aeriene SUA de la Baza Forțelor Aeriene Kirtland din New Mexico către o instalație de depozitare securizată nou construită la sediul din Marea Britanie.

Bombele nucleare ale SUA au ajuns în Marea Britanie. Costă 28.000.000$ bucata. Lansate de F-35

Departamentul Apărării al SUA nu a confirmat public mutarea, iar Ministerul Apărării nu comentează de obicei prezența sau absența armelor nucleare în locații specifice.

Citește și: Cursa înarmării nucleare: 12.241 bombe distrugătoare și numărul crește. SUA și Rusia, lideri

B61-12 este o bombă nucleară tactică modernizată de putere redusă, capabilă de o putere explozivă variabilă și ghidare de precizie. Este concepută pentru a fi compatibilă cu o gamă largă de platforme de lansare, inclusiv F-35A Lightning II. Aripa de vânătoare 48 de la RAF Lakenheath operează atât escadrila de vânătoare 493, cât și cea de-a 495-a, care operează cu avioane F-35A și sunt printre primele din Europa care fac acest lucru.

RAF Lakenheath a găzduit anterior arme nucleare americane în timpul Războiului Rece, dar acestea au fost retrase în 2008, după ani de reduceri legate de dezarmare în întreaga Europă. Revenirea raportată a unor astfel de arme ar reprezenta o schimbare semnificativă a posturii nucleare a NATO în teatrul european de operațiuni, pe fondul deteriorării relațiilor cu Rusia și a accentului sporit pus pe descurajare, arată ukdefencejournal.org.uk.

Citește și: Pericol la 1.200 km de graniţa României. Unde îşi întăreşte Rusia facilităţile nucleare?

Restabilirea capacității de stocare nucleară la Lakenheath a fost semnalată pentru prima dată în 2022 prin documentele bugetare ale SUA, care enumerau modernizări ale infrastructurii în concordanță cu pregătirea pentru misiuni nucleare.

Nici oficialii Forțelor Aeriene SUA, nici cei din Marea Britanie nu au transmis comentarii cu privire la desfășurarea raportată din această săptămână.

Una face cât 20 de bombe de la Hiroshima

Bomba nucleară B61 este principala bombă gravitațională termonucleară din arsenalul Statelor Unite după sfârșitul Războiului Rece. Este o armă nucleară strategică și tactică cu randament scăzut spre mediu.

B61 are un design cu randament variabil („dial-a-yield” în jargonul militar informal) cu un randament de 0,3 până la 340 de kilotone în diferitele sale setări. Ca reper, „Little Boy” bomba de la Hiroshima a avut o putere de 15 kilotone.

B61 are o carcasă aerodinamică capabilă să reziste zborului supersonic și are o lungime de 3,56 m, cu un diametru de aproximativ 33 cm. Greutatea de bază a unui B-61 este de aproximativ 320 kg, deși greutățile armelor individuale pot varia în funcție de versiune și de configurația detonării. Începând cu 2020, arma trecea printr-o a 12-a modificare. Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani din 2012, cele aproximativ 400 de B61-12 vor costa fiecare „mai mult decât greutatea lor în aur” - 28 de milioane de dolari bucata.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te