SUA avertizează: „Criză iminentă” în Ucraina, Rusia comasează trupe la graniță

DE Adina Mutăr | 01.04.2021 - 20:25
Criză iminentă la granița cu Ucraina/Foto:ukrinform.com

Trenuri încărcate cu echipamente militare, tancuri și alte vehicule blindate grele, precum și artilerie grea, au fost raportate la granițele Rusiei cu Ucraina, iar Pentagonul avertizează că și dacă este vorba de un exercițiu militar, situația este una de „criză iminentă”.

SHARE

Consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, a avut o convorbire cu șeful biroului prezidențial ucrainean, Andri Iermak, reafirmând „sprijinul continuu al SUA pentru suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială și aspirațiile euro-atlantice în fața agresiunii continue”, potrivit NSC.

Trenuri încărcate cu cantități mari de echipamente militare rusești, inclusiv tancuri și alte vehicule blindate grele, precum și artilerie grea, au fost raportate spre granițele cu Ucraina.

Citește și

Rusia și-a intensificat activitățile în Europa de Est. Pentagonul este în alertă

Avioane de luptă rusești dau târcoale NATO. Alianța sesizează un nivel „neobișnuit” de activitate

 

Există rapoarte neconfirmate că amploarea acestor mișcări este atât de semnificativă încât, spre nemulțumirea fermierilor ruși, a perturbat transporturile de tractoare și alte echipamente agricole înainte de sezonul lucrărilor de primăvară.

Oficialii americani sunt acum îngrijorați de faptul că o nouă rundă majoră de lupte între Rusia și Ucraina ar putea fi iminentă, întrucât încetarea focului riscă să expire mâine.

Putin admite o „escaladare a confruntării armate”

Înregistrările video și alte imagini arată deplasarea unor vehicule blindate și alte echipamente militare pe trenurile care se îndreptau spre sud-vestul Rusiei cel puțin de la 27 martie.

Au fost, de asemenea, observate mari convoaie la sol precum și grupuri de aeronave.

Deplasarea trupelor și a echipamentelor militare traversează un pod care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, spre orașul Kerch din Crimeea, regiune capturată de la Ucraina în 2014, pe care Kremlinul a anexat-o la Rusia.

Comasarea trupelor vine pe fondul unei tensiuni sporite în regiune, iar comandantul-șef al Armatei Ucrainei, Ruslan Homciack, a raportat în Parlamentului țării că forțele rusești din diferite regiuni se adună în apropierea frontierei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut joi o „escaladare a confruntării armate” în regiune, dar a precizat că deplasările de trupe și tehnică militară fac parte dintr-un exercițiu militar.

SUA discută cu aliații NATO

Un oficial al Pentagonului a declarat pentru CBS News că locațiile și tipurile de unități văzute pe teren nu sunt conforme cu ceea ce anunțase luna trecută Ministerul Apărării din Rusia că vor participa la exerciții militare.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că armata ucraineană a informat SUA despre „mișcările trupelor rusești la frontierele Ucrainei”.

„Discutăm cu aliații NATO preocupările noastre cu privire la această creștere a tensiunilor regionale și a încălcării acordului de încetare a focului”, a spus el.

Ministerul Apărării din Rusia a comunicat că „la inițiativa SUA, șeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley, a avut o conversație telefonică cu omologul său în care au fost discutate probleme de interes reciproc”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a dat vina pe forțele ucrainene pentru escaladarea conflictului și i-a înștiințat telefonic pe liderul Franței, Emmanue Macron și pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, despre „profunda sa îngrijorare”.

Kremlinul avertizează asupra izbucnirii unui război civil

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că o escaladare în Ucraina poate duce la un război civil.

Peskov a subliniat că „partea ucraineană ar putea întreprinde acțiuni provocatoare în sud-estul țării, ceea ce va crea o amenințare de război civil”.

„Noi, țările europene și toate țările lumii nu am dori ca războiul civil din Ucraina să se aprindă din nou ca urmare a provocărilor forțelor armate din Ucraina", a spus el.

Comentând rapoartele armatei ucrainene care spuneau că Rusia și-a mărit efectivele militare la granița cu Ucraina, Peskov a spus că Rusia își mută forțele armate pe teritoriul său „după propria discreție”.

„Nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. Federația Rusă ia măsurile necesare pentru a asigura securitatea frontierelor sale. Știți că de-a lungul perimetrului frontierelor Rusiei există o activitate sporită a forțele armate din țările NATO, alte alianțe, țări individuale și așa mai departe. Toate acestea ne obligă să fim în gardă ", a precizat Peskov.

Rapoartele rusești susțin că forțele armate ucrainene se pregătesc să înceapă o ofensivă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te