SUA au trimis „Pentagonul Zburător” deasupra Europei. Avionul rezistă atacurilor nucleare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.03.2022 - 10:58
SUA au trimis „Pentagonul Zburător” deasupra Europei. Avionul rezistă atacurilor nucleare. / Foto: nuke.fas.org
SUA au trimis „Pentagonul Zburător” deasupra Europei. Avionul rezistă atacurilor nucleare. / Foto: express.co.uk

SUA au trimis în Europa un avion-centru militar de comandă Boeing 747 Nightwatch, supranumit „Pentagonul Zburător”, care poate rezista atacurilor nucleare, informează express.co.uk.

SHARE

Începând din anii 1970, Washingtonul are permanent pregătită o flotă de avioane-centru militar de comandă Boeing 747 E4-B Nightwatch, pentru ca secretarul Apărării al SUA și personalul militar principal al Pentagonului să aibă în orice moment la dispoziție o bază zburătoare, inclusiv în cazul unui război nuclear.

Aceste aeronave pot rămâne zile întregi în aer, putând fi alimentate în zbor, și sunt proiectate să reziste radiațiilor electromagnetice provocate de o explozie nucleară. 

Citește și: În pragul unei catastrofe chimice. Obuze inamice avariază conducta de amoniac din Cernihiv

„Pentagonul Zburător” a fost surprins traversând Canalul Mânecii miercuri, 23 martie, chiar în ziua în care Air Force One, avionul președintelui SUA se îndrepta către Bruxelles, unde Joe Biden se va întâlni joi cu liderii NATO şi ai Uniunii Europene. Apoi, Biden va face o vizită la Varşovia pentru consultări cu preşedintele polonez Andrzej Duda, relatează express.co.uk.

Joe Biden, la Bruxelles, pentru o reuniunea de urgență a NATO și summit-ul UE

Consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a spus că preşedintele Biden va participa joi la o reuniune de urgenţă a NATO, se va întâlni cu ceilalţi lideri ai G7 şi li se va adresa şefilor de stat şi de guvern ai Celor 27 într-un summit al UE.

Citește și: Rușii se pot întoarce la „Kopeika” pe carburator. Renault și-a suspendat activitatea în Rusia

Biden va lucra cu aceştia pentru faza următoare a asistenţei militare pentru Ucraina, a afirmat Sullivan.

În plus faţă de impunerea de noi sancţiuni Rusiei, Biden va coopera cu aliaţii Statelor Unite pentru înăsprirea celor actuale spre a 'reprima eludarea lor şi a asigura aplicarea lor strictă', a menţionat consilierul său.

Joe Biden a promis că nu va implica Statele Unite într-un conflict direct cu Rusia, dar s-a angajat că acestea vor apăra întregul teritoriu al NATO. El a ordonat suplimentarea trupelor americane pe flancul estic al NATO pentru a-i linişti pe aliaţii îngrijoraţi din zonă.

Cu prilejul vizitei în Polonia, Biden va face o vizită forţelor americane şi se va întâlni cu experţi implicaţi în răspunsul umanitar destinat ajutorării ucrainenilor refugiaţi în afara ţării şi celor rămaşi în interiorul ei. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te