SUA au testat lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk. Cu Typhon, Europa îl poate bate pe Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.07.2025 - 19:21
SUA au testat lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk. Cu Typhon, Europa îl poate bate pe Putin - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
SUA au testat lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk. Cu Typhon, Europa îl poate bate pe Putin - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

SUA au testat lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk. Cu Typhon, Europa îl poate bate pe Putin. Conform unui comunicat publicat de Departamentul Apărării al SUA pe 16 iulie 2025, Armata SUA a executat cu succes primul foc real al noului său sistem mobil lansator de rachete

SHARE

SUA au testat lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk. Cu Typhon, Europa îl poate bate pe Putin.

Germania și-a exprimat public interesul pentru achiziționarea sistemului Typhon, chiar înainte de testare.

Interesul Germaniei pentru lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk este parte a eforturilor sale continue de modernizare a sistemelor de foc de precizie cu rază lungă de acțiune  și de consolidare a posturii de descurajare colectivă a NATO. 

SUA au testat lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk. Cu Typhon, Europa îl poate bate pe Putin

Pentru aliații europeni, Typhon oferă o platformă extrem de flexibilă, capabilă să atace ținte în mai multe domenii, adăugând un nou nivel de capabilitate care susține descurajarea integrată și îmbunătățește supraviețuirea forțelor de atac cu rază lungă de acțiune în teatrele de operațiuni disputate, potrivit Army Recognition.

Racheta Tomahawk, invocată recent de președintele american Donald Trump că ar putea fi dată Ucrainei, este o rachetă de croazieră de atac terestru devastatoare, dar care putea fi lansată până acum doar de pe nave și submarine americane.

Este capabilă să lovească ținte aflate la o distanță de la 500 până la 1.500 de kilometri.

Tomahawk rade tot, de la centre de comandă ale inamicului, la cele mai importante infrastructuri

Misiunea principală a sistemului Typhon este de a efectua operațiuni de atac de precizie împotriva țintelor de mare importanță, inclusiv sisteme de apărare aeriană, lansatoare de rachete, centre de comandă și alte infrastructuri critice.

Cu o rază de acțiune de până la 1.500 de kilometri (930 de mile) folosind racheta Tomahawk și de până la 320 km cu racheta SM-6, sistemul oferă o flexibilitate de neegalat pentru misiunile de atac la mare distanță.

Cu astfel de dotări, oricare armată NATO și Alianța nu mai are de ce se teme de un război declanșat de Putin în Europa.

Germania și Marea Britanie sunt interesate atât de achiziționarea de rachete Tomahawk, cât și pentru sistemele Typhon. Puțin probabil ca acestea să ajungă la Ucraina, dar în Europa vor ajunge.

Franța se opune achiziționării de arme americane pentru a sprijini Ucraina, susținând în schimb dezvoltarea unei industrii europene de apărare independente.

Potrivit Politico, după ce Mark Rutte a prezentat la Washington o inițiativă pentru achiziționarea în comun de arme americane pentru Ucraina, propunerea a primit sprijin din partea Regatului Unit, a Olandei și a patru țări scandinave. Franța, însă, a ales să nu se alăture acestei coaliții.

Mass-media notează că Parisul își menține poziția fermă, președintele Emmanuel Macron subliniind importanța consolidării bazei industriale de apărare a Europei și a promovării achiziției de armament produs pe plan intern.

Fiecare lansator poartă patru rachete Tomahawk

Lansatorul de rachete Typhon este montat pe o remorcă și tractat de camionul tactic militar M983A4, o variantă a camionului tactic Oshkosh Heavy Expanded Mobility Tactical Truck (HEMTT). 

Lansatorul este format din patru celule de rachete, fiecare capabilă să transporte o rachetă, fie o rachetă SM-6, fie o rachetă Tomahawk. Lansatorul are capacitatea de a se desfășura vertical atunci când este necesar pentru lansarea rachetei.

Designul lansatorului este modular, construit pentru a găzdui diferite tipuri de rachete, asigurând flexibilitate, deoarece sistemul poate integra tipuri de rachete noi sau avansate în timp.

Efectuat în Teritoriul de Nord, Australia, în timpul Exercițiului Talisman Sabre 25, testarea lansatorului este un eveniment extrem de important ce a culminat cu lansarea de la sol a unei rachete Standard Missile-6 (SM-6), care a lovit și scufundat o țintă maritimă desemnată.

Focul real reușit a confirmat viabilitatea operațională a capacităților de atac ale lansatorului, marcând o demonstrație istorică a țintirii combinate și a interoperabilității de comandă și control comun între forțele americane și australiene.

Citește și: Aprobă Trump rachete Tomahawk pentru Kiev? Pot distruge Moscova. Putin amenință cu război nuclear

Dezvoltat de Lockheed Martin ca parte a priorității de modernizare a Armatei, sistemul Typhon este destinat să umple golul operațional dintre rachetele de precizie cu rază scurtă de acțiune (PrSM) și sistemele de rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune.

NATO va avea sisteme de rachete de mare viteză, interconectate, în teatrul de operațiuni

Acesta oferă o platformă de lansare rapidă în desfășurare, care extinde raza de acțiune  până la 1.800 de kilometri, în funcție de muniția selectată. Sistemul Typhon și-a dovedit eficacitatea atât în angajarea țintelor terestre, cât și a celor navale.

Prin integrarea rachetei SM-6 într-un sistem mobil, lansat de la sol, Armata SUA și aliații săi dobândesc o flexibilitate strategică semnificativă. Această configurație permite forțelor să implementeze sisteme de rachete de mare viteză, interconectate, în teatrul de operațiuni, fără a se baza pe platforme navale.

Citește și: Germania se pregătește pentru o „economie de război”. Investiții masive pentru apărarea Europei

Typhon oferă forțelor terestre același tip de rachetă multi-misiune fără a fi legată de o navă, fiind în același timp capabilă de desfășurare avansată din locații austere.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te