Germania se pregătește pentru o „economie de război”. Investiții masive pentru apărarea Europei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.07.2025 - 11:00
Germania se pregătește pentru o „economie de război”. Investiții masive pentru apărarea Europei - Foto: Facebook/NATO - Caracter ilustrativ
Germania se pregătește pentru o „economie de război”. Investiții masive pentru apărarea Europei - Foto: Facebook/NATO - Caracter ilustrativ

Germania se pregătește pentru scenariul unei posibile agresiuni ruse în Europa în următorii 3-5 ani și intenționează să crească rapid cheltuielile pentru infrastructură, securitate și apărare, în cadrul unui plan fiscal negociat cu Comisia Europeană.

SHARE

Guvernul german a ajuns la un acord cu executivul european privind un plan bugetar multianual care permite creșterea cheltuielilor în perioada 2025-2026, cu angajamentul de a reveni treptat la o politică fiscală mai echilibrată până în 2029, anul în care Rusia ar putea declanșa un atac asupra NATO, scrie Politico.eu.

Germania se pregătește pentru o „economie de război”. Investiții masive pentru apărarea Europei

„În cadrul discuțiilor constructive cu Comisia Europeană, guvernul german a convenit cu succes asupra unei traiectorii multianuale pentru creșterea maximă admisă a cheltuielilor primare nete ale administrației publice pentru perioada 2025-2029”, a declarat un înalt oficial german.

Potrivit sursei citate, investițiile crescute vor viza în special infrastructura strategică, securitatea internă și apărarea, în contextul riscurilor tot mai mari generate de politica agresivă a Rusiei.

Citește și: Rutte: Al treilea război mondial poate avea loc peste 3 ani. „NATO să producă mai repede armament”

Cheltuielile nete vor crește semnificativ în 2025 și 2026, urmând ca din 2027 ritmul să fie încetinit prin măsuri de consolidare bugetară.

Sursa foto: Facebook/NATO

Citește și: Pregătiri de război. Olanda transformă vagoane de tren în spitale mobile pentru soldații răniți

Pregătiri de război în Germania

Oficialii de la Berlin afirmă că planul fiscal include și reforme structurale menite să crească veniturile guvernamentale pe termen lung și să sprijine sustenabilitatea finanțelor publice.

În mod semnificativ, această strategie bugetară reflectă și o schimbare majoră de mentalitate în Germania postbelică, care a fost multă vreme reticentă în privința înarmării.

Citește și: Generali din Marea Britanie și Germania avertizează: „Putin ar putea ataca NATO până în 2029”

În ultimul an, numeroși oficiali de rang înalt – inclusiv ministrul Apărării Boris Pistorius – au avertizat public că Europa trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unui conflict cu Rusia în următorii 3 până la 5 ani.

Citește și: Putin turează „mașinăria de război” pentru o invazie în Europa. 1.000 de tancuri noi până în 2028

Planul fiscal urmează să fie aprobat oficial de Cabinet miercuri și va include și o declarație a Consiliului de Stabilitate, care reunește guvernele celor 16 landuri federale. Aceasta este o componentă-cheie pentru implementarea noii strategii în toată Germania.

Prin această abordare, Germania trimite un semnal clar că nu mai poate trata securitatea națională ca pe o chestiune secundară. Din păcate, în România - marcată încă de un val extrem de mare de rusificare la nivelul metalului populației, nu se anunță niciun fel de măsură de protecție - de teama unui val uriaș de ură care ar putea afecta imaginea politică.

Pe de altă parte, partidele extremist-rusofile de tipul AUR, SOS, POT vânează orice încercare a Guvenului de a întări armata și apărarea României, propagând valuri de dezinformare pe rețelele de socializare.

Citește și: Ce ţări vor fi primele atacate dacā Rusia va porni un rāzboi cu Europa

Investițiile accelerate în apărare vin în contextul în care NATO, Uniunea Europeană și statele membre est-europene cer o creștere masivă a capacităților militare în fața amenințării ruse.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te