SUA au reguli privind inteligența artificială. Vor fi restricționate și interzise unele investiții

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.06.2024 - 12:42
SUA au reguli privind inteligența artificială - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ()

SUA au publicat proiecte de reguli pentru interzicerea sau notificarea anumitor investiţii americane în inteligenţa artificială în China.

SHARE

Statele Unite au emis vineri proiecte de reguli specifice pentru interzicerea sau solicitarea notificării anumitor investiţii americane în inteligenţa artificială şi în alte sectoare tehnologice din China, care ar putea ameninţa securitatea naţională a SUA, transmite Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a publicat regulile propuse şi o serie de excepţii după o perioadă iniţială de comentarii, în urma unui ordin executiv semnat de preşedintele Joe Biden în august anul trecut.

SUA au reguli privind inteligența artificială. Vor fi restricționate și interzise unele investiții 

Regulile le atribuie persoanelor şi companiilor din SUA sarcina de a determina tranzacţiile care vor fi restricţionate sau interzise.

Comentariile publice vor fi acceptate până pe 4 august, ceea ce înseamnă că SUA sunt pe cale să implementeze reglementările până la sfârşitul anului, aşa cum era anticipat.

Citește și: Cum înșală inteligența artificială urechea umană? Invenția care transformă conversațiile telefonice

Ordinul executiv al lui Biden, care a direcţionat reglementarea anumitor investiţii americane în semiconductori şi microelectronică, calcul cuantic şi inteligenţă artificială, face parte dintr-un impuls mai amplu de a preveni accesul la cunoştinţele americane care îi ajută pe chinezi să dezvolte tehnologii sofisticate şi să domine pieţele globale.

”Această regulă propusă promovează securitatea noastră naţională, împiedicând numeroasele beneficii pe care anumite investiţii americane le oferă — dincolo de capital — de a sprijini dezvoltarea tehnologiilor sensibile în ţări care le pot folosi pentru a ameninţa securitatea noastră naţională”, a spus secretarul adjunct al Trezoreriei pentru securitatea investiţiilor, Paul. Rosen.

Trezoreria a declarat că noile reguli au scopul de a implementa ”un program de securitate naţională îngust şi ţintit”, axat pe anumite investiţii în ţările de interes.

Trezoreria a trasat contururile regulilor propuse în august.

Informaţiile de vineri includ excepţii suplimentare, inclusiv pentru tranzacţiile considerate a fi în interesul naţional al SUA.

Regulile propuse ar interzice tranzacţiile în sectorul inteligenţei artificiale pentru anumite utilizări finale şi care implică sisteme instruite în utilizarea unei cantităţi specificate de putere de calcul, dar ar necesita, de asemenea, notificarea tranzacţiilor legate de dezvoltarea sistemelor AI sau a semiconductorilor care nu sunt interzise altfel.

Concentrare pe China, Macau și Hong Kong

Alte excepţii s-ar aplica titlurilor tranzacţionate public, cum ar fi fondurile indexate sau fondurile mutuale; anumite investiţii în parteneriate limitate; preluări de proprietate din ţara de interes; tranzacţii între o companie-mamă din SUA şi o filială controlată majoritar; angajamente obligatorii care precedă comanda; şi anumite finanţări sindicalizate prin datorii.

Citește și: O aplicație lansată în Grecia răspunde la întrebările turiștilor. Oferă informații și în română

Anumite tranzacţii din ţări terţe considerate a răspunde preocupărilor de securitate naţională sau în care ţara terţă a abordat în mod adecvat preocupările de securitate naţională ar putea fi, de asemenea, exceptate, a spus Trezoreria.

Ordinul se concentrează iniţial pe China, Macao şi Hong Kong, dar oficialii americani au spus că ar putea fi extins ulterior.

O fostă oficială a Trezoreriei, Laura Black, avocată la Akin Gump din Washington, a declarat că Trezoreria încearcă să definească domeniul de aplicare al regulii cât mai restrâns posibil, dar ar necesita o vigilenţă sporită din partea companiilor care doresc să investească în China.

”Investitorii americani vor trebui să se angajeze într-o diligenţă mai extinsă atunci când fac investiţii în China sau investiţii care implică companii chineze care operează în sectoarele acoperite”, a spus ea.

Black a arătat că regulile propuse de Trezorerie menţin fondurile de capital privat şi de capital de risc administrate de SUA în mişcare, precum şi investiţiile unor parteneri din SUA în fonduri gestionate din străinătate şi datorii convertibile.

Anumite filiale şi companii mamă chineze vor fi acoperite de regulă, care ar interzice şi unele investiţii ale companiilor americane în ţări terţe, a adăugat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te