„Instrumentele lor spyware au fost folosite pentru a viza în mod rău intenționat oficiali guvernamentali, jurnaliști, oameni de afaceri, activiști, academicieni și lucrători ai ambasadei și a permis guvernelor străine să organizeze represiuni transnaționale împotriva dizidenților”, a declarat secretarul american de Comerț Gina M. Raimondo.
În comunicat se precizează că nu vor fi luate măsuri împotriva țărilor sau guvernelor în care se află aceste firme.
Spyware produs de compania de instrumente de hacking Candiru din Tel Aviv a fost găsit pe mai multe computere din Europa și Orientul Mijlociu, a raportat compania de securitate cibernetică ESET.
În raportul său din septembrie, ESET a scris că, potrivit cercetărilor publicate de Citizen Lab și Microsoft Threat Intelligence Center în iulie, despre malware-ul DevilsTongue de la Candiru, acesta este „vândut unor terți, care îl pot folosi abuziv pentru a spiona diferite victime, inclusiv apărători ai drepturilor omului, disidenți, jurnaliști, activiști și politicieni”.
„S-au descoperit indicii de malware DevilsTongue în datele noastre de telemetrie, ce afectează aproximativ 10 computere în Albania, Rusia și Orientul Mijlociu. Programul malware a fost găsit în Israel, teritoriile palestiniene, Turcia și alte părți ale regiunii”, raporta ESET.
Citește și
Ungaria admite că a cumpărat programul de spionaj Pegasus și susține că l-a folosit „legitim”
Liderul Dubaiului a folosit programul Pegasus ca să-și spioneze fosta nevastă și pe avocații ei
Grupul NSO a răspuns printr-un comunicat că este consternat de decizia SUA.
„Având în vedere că tehnologiile noastre susțin interesele și politicile de securitate națională ale SUA prin prevenirea terorismului și a criminalității, vom pleda ca această decizie să fie anulată”, se arată în comunicatul NSO, firmă care a fost evaluată la peste un miliard de dolari venit.
NSO a negat că programul său Pegasus a fost folosit în alte scopuri decât împotriva terorismului, apoi, după ce a descoperit că programul său de spionaj Pegasus a fost folosit de conducătorul Dubaiului pentru a intercepta telefoanele fostei sale soții, a anulat contractul cu Emiratele Arabe Unite.
Însă nu e vorba de Emirate.
După ce telefonul președintelui francez Emmanuel Macron a fost piratat de către agenți marocani, premierul israelian Naftali Bennett a promis o anchetă.