Alianța este gata de dialog, însă în același timp este pregătită și pentru ce este mai rău, a subliniat înaltul oficial-nord atlantic.
„Miniștrii Apărării NATO se vor întâlni astăzi și mâine, abordând provocări critice pentru securitatea europeană. Am auzit semnalele de la Moscova despre disponibilitatea de a continua eforturile diplomatice. Însă până acum, nu am văzut în teren vreo dezescaladare.
Dimpotrivă, pare că Rusia continuă acumularea militară. Nu am primit până acum vreun răspuns la documentul nostru scris, la propunerile noastre scrise, pe care l-am transmis Rusiei pe 26 ianuarie. Vom continua să transmitem Rusiei un mesaj foarte clar că suntem gata să ne așezăm și să discutăm cu ei. Însă în același timp, suntem pregătiți pentru ce este mai rău.
Dacă Rusia invadează din nou Ucraina, vor plăti un preț mare. Vom continua să expunem planurile și acțiunile Rusiei pentru a le îngreuna desfășurarea de acțiuni agresive împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO.
Citește și: Biden, declarație televizată: Trupele ruse rămân în „poziție de amenințare”
Jens Stoltenberg spune că Alianța este pregătită să se așeze la masa dialogului pentru a fi identificată o soluție politică de reducere a tensiunilor.
„Nu am văzut vreo retragere a forțelor ruse. Acest lucru contrazice mesajul eforturilor diplomatice reale. Rămâne de văzut dacă are loc o retragere rusă. Monitorizăm foarte îndeaproape ceea ce face Rusia în interiorul și în jurul Ucrainei.
Au crescut numărul de trupe și mai multe trupe sunt pe drum. Până acum, nu există o dezescaladare. Însă am azuti mesajul despre diplomație și suntem gata să ne angajăm în eforturi diplomatice cu Rusia”, a adăugat el.
Citește și: Putin schimbă tonul: Rusia, pregătită să continue negocierile, dar în estul Ucrainei e „genocid”
Înaltul oficial-nord atlantic a explicat că nu Federația Rusă este cea care decide cine intră în NATO și cine nu.
„Mesajul meu este că acest lucru rămâne de decis de către cei 30 de aliați. Rusia nu decide cine va fi un membru NATO sau nu. Iar aceasta este o chestiune de principiu pe care toți aliații au afirmat-o iar și iar. Este despre a respecta dreptul fiecărei națiuni din Europa de a-și alege propriul său drum, fie că doresc să facă parte dintr-o organizație ca NATO sau că nu doresc să facă parte din NATO.
Acest lucru merge mai departe decât Ucraina. Acest lucru este despre Ucraina, dar este de asemenea deespre alte națiuni suverane din Europa, despre principiu, dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul său drum”, a mai spus Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a vorbit și despre dimensiunea efectivelor poziționate de Federația Rusă în proximitatea Ucrainei.
„Ei bine, eu am vorbit despre cu mult peste 100.000 (de trupe rusești). Însă a existat o creștere constantă. Deci cred că lucrul cel mai important acum este să monitorizăm îndeaproape ce face Rusia. Și chiar facem apel la ei să facă ceea ce spun, iar asta înseamnă dezescaladare, să retragă forțele. Iar asta ar fi cea mai bună contribuție pentru reducerea tensiunilor și pentru evitarea oricărui conflict în Europa”, a precizat secretarul general Jens Stoltenberg.