Negocierile - denumite oficial Dialogul Belgrad-Pristina, a fost facilitat de UE, convocate de șeful politicii Externe, Josep Borrell.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța este pregătită să prevină o escaladare între Kosovo și Serbia din cauza tensiunilor recente de la graniță.
Stoltenberg a vorbit în cadrul a două conferințe de presă separate, după întâlnirile cu președintele sârb, Aleksandar Vucic, și cu prim-ministrul kosovar, Albin Kurti.
Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au crescut la începutul acestei luni din cauza implementării planificate de către Kosovo a unei noi legi care prevede obligativitatea ca toți cetățenii, inclusiv sârbii care trăiesc în Kosovo, să aibă o carte de identitate și o plăcuță de înmatriculare kosovară.
Kosovo a amânat noile măsuri până la 1 septembrie.
„Este responsabilitatea tuturor părților, în special a oficialilor de la Belgrad și Pristina, să prevină o nouă escaladare", a declarat Stoltenberg.
Misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo (KFOR) este pregătită să intervină dacă "stabilitatea este pusă în pericol", a spus acesta.
Citește și
De ce nu recunoaște România independența Republicii Kosovo. Peste 100 de țări au recunoscut-o deja
Istoria „Războiului Rece” dintre Serbia şi Kosovo. Ce se întâmplă acum în Balcani
„Voi lua toate măsurile care sunt necesare pentru a asigura un mediu sigur și securizat și libertatea de mișcare pentru toți oamenii din Kosovo. Trebuie făcut totul pentru a preveni escaladarea", a subliniat Stoltenberg.
Vucic a declarat că Serbia se angajează să respecte Dreptul internațional, inclusiv rezoluțiile ONU și Acordul de la Bruxelles privind principiile de normalizare a relațiilor.
Liderul sârb a subliniat că, păstrându-și neutralitatea, Serbia intenționează să își consolideze cooperarea cu NATO și să evite escaladarea.
Kurti a mulțumit NATO pentru „contribuția sa extraordinară la libertate, la reconstrucția infrastructurii distruse în timpul războiului și la securitatea țării și a cetățenilor".
El a declarat că obiectivul Kosovo este de a adera mai întâi la programul NATO „Parteneriatul pentru pace" și, pe termen lung, la Alianță.
Fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat independența la 17 februarie 2008 și este recunoscută de peste 100 de țări. Însă Belgradul continuă să considere Kosovo ca fiind teritoriul său.
Mandatata de ONU, misiunea internațională de menținere a păcii KFOR operează în Kosovo din 1999.