Statele balcanice, complet neprotejate împotriva atacurilor cibernetice

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.03.2021 - 16:11
Statele balcanice, complet neprotejate împotriva atacurilor cibernetice. Foto Getty Images

Creșterea exponențială a atacurilor cibernetice în țările balcanice în ultimii ani este o dovadă că strategiile naționale de apărare în acest domeniu, acolo unde ele există, sunt ineficiente și au rămas doar la stadiul teoretic, estimează experții.

SHARE

În Albania, profesorii care refuză să se vaccineze împotriva Covid19 trebuie să semneze o declarație oficială prin care își asumă „consecințele” opțiunii lor și să explice în scris care sunt argumentele pentru care refuză.

Guvernul din Muntenegru este acuzat că pune în pericol echilibrul ecologic și resursele naturale ale țării
Creșterea exponențială a atacurilor cibernetice în țările balcanice în ultimii ani este o dovadă că strategiile naționale de apărare în acest domeniu, acolo unde ele există, sunt ineficiente și au rămas doar la stadiul teoretic, estimează experții citați de publicația Balkan Insight, preluată de detektor.ba.

Autorii atacului cibernetic asupra Comisiei electorale de Stat din Macedonia de Nord, care a dus la întârzierea publicării rezultatelor oficiale ale alegerilor legislative, nu au fost identificați nici acum, după 8 luni de la producerea incidentului.

Au loc din ce în ce mai multe atacuri asupra spitalelor și furnizorilor de servicii medicale, incusiv asupra firmelor care se ocupă cu transportul dozelor de vaccin Covid, spune inginerul cibernetician Milan Popov din Skopje.

În mai 2020 un grup de hackeri autointitulat „Măreața Armată Grecească”, a atacat zeci de căsuțe e-mail ale funcționarilor din Ministerul finanțelor și economiei al Macedoniei de Nord.

În urmă cu un an primăria din Novi Sad (Serbia) a fost victima unui atac cibernetic, în cadrul căruia mai multe fișiere importante ale administrației au fost blocate prin codare. Primarul a anunțat ulterior că hackerii au cerut 400 000 de euro răscumpărare pentru deblocarea fișierelor. Deși inițial a spus că nu va plăti, primarul a anunțat ulterior că „situația s-a clarificat”, fără a da alte detalii.

Predrag Puharić, expert la Facultatea de Criminalistică din Sarajevo, spune că Bosnia Herțegovina nu are nici măcar pe hârtie o strategie de apărare în domeniul cibernetic, toate instituțiile guvernamentale și din administrația locală fiind practic total vulnerabile la orice fel de atac cibernetic.

În Muntenegru numai în ultimii 2 ani au fost înregistrate 7600 de amenințări cu atacuri cibernetice, dintre care 50 s-au concretizat. ”Unele din ele sunt orchestrate de grupuri foarte bine organizate și bine finanțate”, spune la rândul său Adis Balota, profesor la Facultatea de tehnologia informației din Podgorica. (Analiza integrală în RFI)

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te