Stare de urgență în Peru, pe fondul unei revolte sângeroase. Peste 40 de protestatari, uciși

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.01.2023 - 09:53
Proteste în Peru contra președintei Dina Boluarte. / Foto: Profimedia

Guvernul peruan a decretat sâmbătă stare de urgenţă în capitala Lima şi în alte câteva regiuni ca urmare a manifestaţiilor contra preşedintei Dina Boluarte, soldate cu cel puţin 42 de morţi în ultimele cinci săptămâni.

SHARE

Măsura, în vigoare pentru 30 de zile, autorizează intervenţia armatei pentru a menţine ordinea şi implică suspendarea mai multor drepturi constituţionale precum libertatea de circulaţie şi inviolabilitatea domiciliului, potrivit unui decret publicat sâmbătă seară în Jurnalul oficial.

În afară de capitală, starea de urgenţă a mai fost decretată în departamentele Cuzco şi Puno şi în portul Callao.

Peste 100 de baraje rutiere blocau sâmbătă circulaţia în Peru, în special în sudul ţării, epicentrul mişcării de contestare care o vizează pe preşedinta Dina Boluarte, dar şi în zona capitalei.

Citește și: În cuțite ne tăiem sau în șurubelnițe ne înțepăm: Două găști s-au bătut crunt la „Disco”, în Vaslui

Totuşi, autorităţile au redeschis sâmbătă aeroportul internaţional din Cuzco, de importanţă vitală pentru sectorul turistic peruan.

Protestele au izbucnit după destituirea şi arestarea pe 7 decembrie a preşedintelui socialist Pedro Castillo, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat prin dizolvarea parlamentului ce se pregătea să-l înlăture de la putere.

Dina Boluarte, care era vicepreşedinta lui Castillo, i-a succedat acestuia în conformitate cu Constituţia şi face parte din acelaşi partid de stânga. Însă manifestanţii, care o consideră "trădătoare", cer plecarea sa şi organizarea de alegeri cât mai rapid, relatează Agerpres, citând AFP. 

Citește și: VIDEO Încălzit cu sobă pe motorină, ARO-ul lui Ceaușescu nu era blindat. Trapa, de la Mercedes

Dina Boluarte refuză să demisioneze

Preşedinta peruană Dina Boluarte, a cărei ţară este scena unor ample manifestaţii care s-au soldat în cinci săptămâni cu cel puţin 42 de morţi, a exclus vineri o demisie a sa, după cum cer protestatarii, informează sâmbătă AFP.

"Unele voci care vin din rândul susţinătorilor violenţei şi al radicalilor cer demisia mea, incitând populaţia la haos, la dezordine şi la distrugeri. Lor le spun în mod responsabil: nu voi demisiona, angajamentul meu este cu Peru", a afirmat Boluarte într-un mesaj adresat naţiunii şi difuzat de televiziunea de stat.

Trei membri ai guvernului condus de Boluarte au demisionat în ultimele două zile: ministru muncii Eduardo Garcia, în dezacord cu modul în care guvernul gestionează manifestaţiile, ministrul de interne Victor Rojas şi ministrul pentru problemele femeilor şi populaţiilor vulnerabile, Grecia Rojas. Succesorii lor au depus jurământul vineri.

De la începutul crizei din Peru, ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu cel puţin 42 de morţi, dintre care un poliţist a fost ars de viu de mulţime, potrivit ombudsmanului peruan.

Protestele au făcut de asemenea cel puţin 531 de răniţi, dintre care 176 de poliţişti, şi 329 de persoane au fost arestate, potrivit Parchetului din această ţară.

Aceste proteste au izbucnit după destituirea şi arestarea, pe 7 decembrie, a preşedintelui socialist Pedro Castillo, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat prin dizolvarea Parlamentului ce se pregătea să-l înlăture de la putere.

Dina Boluarte, care era vicepreşedinta lui Castillo, i-a succedat în conformitate cu Constituţia şi face parte din acelaşi partid de stânga. Însă manifestanţii, care văd în ea o "trădătoare", cer plecarea ei, precum şi alegeri imediate.

Săptămâna aceasta, Parchetul peruan a anunţat deschiderea unei anchete, pentru fapte de 'genocid', împotriva preşedintei Dina Boluarte şi a mai multor înalţi responsabili pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te