„Am putea fi în măsură să începem să implementăm paşaportul digital (când FITUR începe pe 19 mai)", a precizat ea pentru postul TV Antena 3.
Confruntaţi cu o pandemie care a ucis peste 900.000 de persoane în Europa şi a împins continentul în cea mai adâncă recesiune, liderii din Uniunea Europeană au fost de acord să colaboreze în privinţa unor certificate de vaccinare pentru a da un impuls industriei turismului, grav afectată de pandemia de COVID-19.
Citește și: Adresa unei unități secrete, publicată de Voiculescu - motivul verificărilor Corpului de Control
Ţările din Uniunea Europeană iau tot mai mult în considerare utilizarea dovezii de vaccinare împotriva COVID-19 ca "paşaport de vaccinare", dar ideea este controversată, scrie AFP într-un articol publicat la 13 februarie pe site-ul ednh.news.
Pașaportul de vaccinare pentru călătorii ar putea fi introdus în mai multe țări din Europa
Majoritatea ţărilor însorite din sudul UE, care depind de turism, sunt pentru. Luna trecută, Grecia - în speranţa că va salva domeniul turismului - a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea "certificatelor de vaccinare" pentru călătorii în UE. În afară de asta, Grecia a semnat luni un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.
Citește și: 4.500 de euro pe lună pentru fosta șefă a DIICOT, vinovată de închiderea dosarului „10 august”
Între cele 27 de state membre ale UE continuă însă discuţiile privind regulile comune şi datele pacienţilor care trebuie comunicate pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Până acum nu s-a ajuns la o poziţie comună privind drepturile care ar putea fi conferite de astfel de certificate.
Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi "un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii".
Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către "activităţi normale", aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri, potrivit Agerpres.