Soţiile mercenarilor Wagner, morţi pe front, primesc bani în sacoşe şi sunt sfătuite să nu-i declare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.06.2023 - 19:56
Soţiile mercenarilor Wagner morţi pe front primesc bani în sacoşe şi sunt sfătuite să nu-i declare - Foto: Arhivă / imagine cu caracter ilustrativ
Soţiile mercenarilor Wagner morţi pe front primesc bani în sacoşe şi sunt sfătuite să nu-i declare - Foto: Arhivă / imagine cu caracter ilustrativ

Soţiile mercenarilor Wagner, morţi pe front, primesc bani în sacoşe şi sunt sfătuite să nu-i declare. Banii plătiţi sub formă de despăgubiri pentru moartea mercenarilor, care pot ajunge până la cinci milioane de ruble sunt ținuți în sacoșe.

SHARE

Mercenarii ruşi ucişi în Ucraina contribuie în mod involuntar la alimentarea unui boom al numerarului acasă, un efect secundar neobişnuit al războiului, transmite Bloomberg. 

Banii plătiţi sub formă de despăgubiri pentru moartea mercenarilor, care pot ajunge până la cinci milioane de ruble (n.r. aproximativ 60.000 de dolari) de persoană, la care se adaugă şi soldele necolectate, ajung la rude de obicei în sacoşe, potrivit mai multor femei care au dorit să îşi păstreze anonimatul, dar care au spus că au fost nevoite să călătorească până la punctele de ridicare a banilor de pe teritoriul Rusiei.

Citește și: FOTO Cine sunt soldații ruși ce luptă pentru Ucraina contra lui Putin. Au fost condamnați la moarte

Femeile au fost sfătuite să nu declare banii

Oksana din Celeabinsk, regiunea munţilor Urali, a cărei soţ a murit luptând pentru gruparea paramilitară Wagner la Bahmut, nu a avut nevoie de alte instrucţiuni, precizând că nu a vrut să aibă "probleme" cu sistemul fiscal şi că nu are documente care să precizeze de unde au venit banii. 

"Wagner a plătit tot ceea ce trebuia să plătească. Am cumpărat deja un apartament", a spus aceasta.

Această sumă de bani se scurge prin economia rusească

Soldaților angajați de Wagner li se acordă o finanțare considerabilă, iar această sumă mare de bani se scurge prin economia rusă, conform analiștilor americani.

Wagner este estimat să aibă aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, iar această prezență militară extinsă în timpul războiului de 16 luni a generat distorsiuni semnificative.

Astfel, volumul mare de ruble cheltuit în acest context reprezintă un exemplu elocvent al impactului economic al conflictului.

Citește și: Republica Centrafricană oferă Rusiei o bază militară pentru 10.000 de soldați. Acolo vrea Prigojin

"Creşterea utilizării numerarului ar putea indica mai multe schimbări pentru economia rusească, niciuna însă de bun augur.

Creşterea cererii de numerar semnalează încredere redusă în băncile locale, anxietate ridicată cu privire la viitor în rândul gospodăriilor, care preferă să păstreze banii gheaţă în pofida inflaţiei, o extindere a economiei gri, precum şi deteriorarea respectării obligaţiilor fiscale", susţine Alexander Isakov, economist specializat pe Rusia la Bloomberg.

Putin ține secretă o parte din cheltuielile statului

Vladimir Putin a făcut promisiunea că va asigura cheltuieli nelimitate pentru efortul de război, iar în paralel Guvernul de la Moscova a decis să țină secretă o parte fără precedent a cheltuielilor statului.

Supravegherea sistemului de circulație a numerarului este responsabilitatea viceguvernatorului Băncii Rusiei, Sergey Belov, fost ofițer în armată, care se ocupă și de instituțiile speciale ce direcționează banii din bugetul de stat către trupele de pe front.

Citește și: Serviciile secrete ale SUA: Peste 100.000 soldați ruși, uciși sau răniți în 2023. 50% în Wagner

Banii alocati pentru militari reprezintă un motiv major pentru care numerarul a devenit metoda preferată de plată, conform unor oficiali ruși, care consideră că evaziunea fiscală joacă un rol puțin probabil în acest context.

Situația se deosebește de cea din anii '90, când angajatorii plăteau salarii în numerar pentru a evita taxele, deoarece, conform lui Oleg Vyugin, fost oficial al Băncii Centrale și Ministerului rus al Finanțelor, mentalitatea a evoluat în prezent.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te