Republica Centrafricană oferă Rusiei o bază militară pentru 10.000 de soldați. Acolo vrea Prigojin

DE Adina Mutăr | 01.06.2023 - 17:16
Republica Centrafricană oferă Rusiei o bază militară (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Republica Centrafricană vrea să găzduiască o bază rusă cu o capacitate de peste 10.000 de soldați. Acolo ar vrea Evgheni Prigojin să-și ducă mercenarii Wagner.

SHARE

Republica Centrafricană oferă Rusiei o bază militară pentru 10.000 de soldați, pentru care Moscova a cerut Consiliului de Securitate al ONU, în decembrie 2017, o scutire de embargoul asupra armelor impus țării africane pentru a putea echipa două batalioane ale Forțelor Armate din Africa Centrală [FACa].

Aflată sub „procedura tăcerii”, această solicitare a fost aprobată, pentru că Franța, Statele Unite și Marea Britanie nu și-au exprimat opoziția.

Republica Centrafricană oferă Rusiei o bază militară pentru 10.000 de soldați

Cu toate acestea, livrarea către FACa a mii de arme ușoare, 270 de lansatoare de rachete RPG și douăzeci de sisteme antiaeriene a servit drept pretext pentru ca Moscova să trimită „instructori militari civili” la Bangui, mercenari din grupul paramilitar Wagner, pe care Națiunile Unite îl numește „agenți dislocați”.

De atunci, conform Serviciului European de Acțiune Externă [SEAE] - responsabil de misiunea EUTM RCA pentru pregătirea soldaților din Africa Centrală - grupul Wagner a pus FACa sub controlul său, totul pe fundalul unei campanii de influență antifranceză.

„Majoritatea trupelor din Africa Centrală desfășurate astăzi pe teren se află sub comanda sau supravegherea directă a Grupului Wagner, care exercită și o influență puternică asupra comenzii forțelor armate din Africa Centrală și a altor instituții guvernamentale”, a susținut SEAE, într-un raport din 2021.

În același an, confruntată cu întărirea continuă a legăturilor dintre Bangui și Moscova, Franța și-a suspendat cooperarea militară cu Republica Centrafricană.

În decembrie, ultimii soldați francezi sub comanda națională MISLOG-B / Mission Logistique – Bangui au părăsit țara.

În ceea ce privește situația de securitate din Republica Centrafricană, aceasta rămâne „instabilă”, în ciuda „poziției robuste și active” a Misiunii Multidimensionale Integrate a Națiunilor Unite pentru Stabilizarea Republicii Centrafricane [MINUSCA].

După ce a primit recent șase avioane de luptă Aero L-39 „Albatros”, Bangui intenționează să meargă și mai departe în relația cu Moscova.

Prigojin vrea să-și ducă mercenarii în republica africană, după retragerea de pe frontul ucrainean

Într-un interviu publicat la 29 mai de cotidianul rus Izvestia, ambasadorul Republicii Centrafricane în Rusia, Léon Dodonu-Punagaza, a declarat că țara sa este pregătită să găzduiască o bază militară rusă capabilă să adăpostească între 5.000 și 10. 000 de soldați.

Citește și: VIDEO Forțele ucrainene, după mercenarii Wagner care se retrag din Bahmut. „Nimeni nu scapă”

„Țara noastră a fost prima de pe continentul african care a rezistat francezilor. Dar astăzi, avem nevoie de o bază militară rusă, unde soldații ruși ar fi prezenți cu 5.000 până la 10.000 de oameni. Mai mult, dacă este necesar, ar putea fi dislocați în alte țări”, a spus diplomatul din Africa Centrală, potrivit opex360.com.

Citește și: „Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început. Elita rusă nu mai crede în victorie

După ce a salutat contribuția „instructorilor militari civili” ruși la „întărirea semnificativă” a FACa, Dodonu-Punagaza a promis să continue cooperarea cu rușii.

Baze militară majoră a Rusiei în Republica Centrafricană va permite Moscovei să se stabilească în mod durabil într-o țară strategică datorită bogăției subsolului său, dar mai ales a poziției sale geografice.

Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, a declarat recent că acolo își va desfășura luptătorii după retragerea de pe frontul din Bahmut, Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te