Soldații ruși din Ucraina nu mai cred în comandanții lor: „Ne-au mințit și suferim pierderi uriașe”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.09.2022 - 09:08

Soldații ruși care lupta de peste 200 de zile pentru scopuri iluzorii în Ucraina și-au pierdut încrederea în comandanții lor. Deciziile greșite ale comandanților au condus la pierderi uriașe în rândul soldaților. Rapoartele lor dovedesc acest lucru.

SHARE

„Citind rapoartele personale ale soldaților ruși, am observat în mod repetat următoarele: ofițerii armatei ruse își mint adesea superiorii cu privire la starea unității lor. Consecințele acestor minciuni au fost probabil foarte grave pentru armata rusă. 

Deciziile de comandă – unde și când să atace și să se apere – au fost luate în mod clar pe baza unor informații false. Acest lucru a dus la multe victime inutile și la eșecuri militare”, potrivit expertului militar britanic Chris Owen.

Minciuna, lege pentru comandanții ruși de pe front

Potrivit lui Owen, practica raportărilor false este larg răspândită. „Este raportată de unitățile rusești de pe toate fronturile și din toate specialitățile, de la asalt aeropurtat la infanterie motorizată. Probabil că se întâmplă și în forțele navale, aviatice și de rachete.”

Citește și: VIDEO Revoluția rusă va fi televizată. Propagandiștii lui Putin își critică liderul în direct

Efectul rapoartelor false se agravează pe măsură ce acestea urcă în lanțul de comandă. Rapoartele false ale comandanților de unități mici pot fi combinate cu rapoarte și mai false ale superiorilor, la care ofițerii superiori adaugă propriile rapoarte false.

După înfrângerea grea a armatei ruse la Harkov și retragerea forțată de lângă Izyum, această problemă a fost subliniată și mai mult.

Atac în formație de opt. Pleacă doi

Potrivit fostului infanterist Victor Shiyaga, opt elicoptere au primit odată ordin să decoleze pentru a sprijini ofensiva. „Doar două din cele opt elicoptere au decolat.

Citește și: Doi români, atacați de 25 de romi într-un spital din Italia: Răzbunare în stil mafiot

Celelalte fie s-au defectat, fie nu mai aveau combustibil. Doar unul dintre elicoptere a reușit să atace ținta. Nu toate țintele au fost atinse. Sau, mai degrabă, 80% din ținte nu au fost atinse. Cu toate acestea, comandantul acestei operațiuni a raportat superiorilor săi că totul a fost bine și că toate țintele au fost atinse.

Comandanții își trimit soldații înainte „pe presupuneri”

După cum notează Shiyaga: „Superiorii au crezut că, dacă toate țintele erau lovite, puteau trimite infanteria cu tancuri să ia cu asalt zona. Soldații au fost trimiși în repetate rânduri să ia cu asalt zone bine întărite despre care li s-a spus că au fost curățate de inamic și că au suferit pierderi grele.

„De două ori înainte de atac ni s-a spus că totul va fi bine, că artileria inamică a fost suprimată, că celelalte unități ale noastre înaintau deja în față și că trebuie doar să ajungem la ele. Dar de fiecare dată s-a dovedit a fi o minciună și s-a terminat cu pierderi nesemnificative pentru noi.

Nu e de mirare, spune Shiyaga, că „din cauza minciunilor constante, nu mai puteam avea încredere în comandanții noștri”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te