Soldat rus, ucis cu barosul de „Wagneri”: „Pe front mi-am dat seama că acesta nu era războiul meu"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.02.2023 - 12:52
Soldat rus, ucis cu barosul de „Wagneri”: „Pe front mi-am dat seama că acesta nu era războiul meu" - FOTO: Twitter/@albafella1

Un prizonier de război, fost luptător Wagner care a fugit de pe frontul invaziei Rusiei în Ucraina, este ucis cu un baros după ce a fost returnat grupării sale criminale în timpul unui schimb de prizonieri între ruși și ucraineni.

SHARE

Dmitri Iakușcenko, în vârstă de 44 de ani, a depus aparent armele și a trecut linia frontului în Ucraina, înainte de a fi predat înapoi Rusiei în cadrul unui schimb de prizonieri.

Un soldat Wagner, fost camarad de arme cu cel care urma să fie executat este văzut stând în spatele bărbatului de 44 de ani cu un baros în mână.

Ultimele cuvinte ale soldatului rus din gruparea Wagner care a încercat să fugă din războiul criminal a lui Putin: „Pe front, mi-am dat seama că acesta nu era războiul meu”.

Citește și: Turcia, în pragul revoltei populare. Operațiuni de salvare suspendate, focuri de arme

Luptătorul a adăugat: "Astăzi am fost pe străzile din Dnipro, unde am primit o lovitură la cap și mi-am pierdut cunoștința.

„M-am trezit în această cameră unde mi s-a spus că voi fi judecat pentru dezertare".

Prizonierul a fost apoi lovit în cap cu barosul masiv.

Citește și: NATO cere Germaniei să conducă Forță de reacție rapidă. „Armata britanică, prea mică”

În timp ce imaginile, împărtășite pe canalul Telegram Grey Zone, legat de Wagner, sunt apoi neclare, Dmitry pare să fie lovit de încă două ori.

Cum a evadat soldatul Wagner?

Soldatul, originar din Crimeea, a fost inițial intervievat de ucraineni care au explicat cum a evadat după ce a fost pus pe linia frontului, spunându-le: "M-am târât undeva și m-am întins până când au încetat împușcăturile, dronele zburau".

"A început a patra zi, mi-am luat mitraliera, câteva încărcătoare și câteva grenade".

El a spus că a continuat să se deplaseze și, după un timp, "s-a dovedit a fi de partea ucrainenilor", adăugând că i-a îndemnat pe orice ruși aflați într-o poziție similară să dezerteze și ei.

Ucrainenii l-au inclus pe Dmitri într-un important schimb de prizonieri de război la începutul acestei luni, în urma căruia Rusia a restituit, de asemenea, trupurile lucrătorilor umanitari britanici Chris Parry, în vârstă de 28 de ani, și ale colegului Andrew Bagshaw, în vârstă de 47 de ani, potrivit canalului Telegram al Cheka-OGPU.

Soldatul ucis era un criminal eliberat după o condamnare de 19 ani de închisoare

Rapoartele din Rusia spun că acesta era un criminal și hoț condamnat care fusese eliberat după o condamnare de 19 ani de închisoare pentru a lupta în războiul lui Putin.

El a fost recrutat ca parte a schemei rusești de a elibera ucigași, violatori și alți infractori pentru a lupta împotriva Ucrainei, oferindu-le o grațiere dacă supraviețuiesc timp de șase luni.

Iakușcenko pare să fi fost condamnat pentru crimă în Crimeea când aceasta se afla încă sub control ucrainean, înainte de anexarea de către Putin în 2014.

El a fost apoi transferat într-o închisoare din Engels, în Rusia, unde a fost eliberat în cadrul controversatului program de închisori al lui Putin.

Uciderea pare similară cu un caz petrecut în urmă cu exact trei luni, când un criminal condamnat, Evgheni Nuzhin, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis cu un baros, potrivit DailyStar.

Nuzhin fusese predat înapoi de ucraineni într-un schimb oficial de prizonieri de război, pentru ca apoi să fie trecut înapoi la Wagner, care și-a făcut singur dreptate.

Șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, un apropiat al lui Putin, a amenințat anterior că va ucide "trădătorii" care părăsesc linia frontului și a apărat uciderea lui Nuzhin, la fel ca și propagandiștii lui Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te