NATO cere Germaniei să conducă Forță de reacție rapidă. „Armata britanică, prea mică”

DE Elena Andrei | Actualizat: 12.02.2023 - 18:59
Armored Infantry Battalion, Saxonia, desfășurată pentru Forța de reacție rapidă a NATO (VJTF)/Foto: Profimedia Images

Marea Britanie urmează să preia conducerea Forței de reacție rapidă a NATO de la Germania la sfârșitul anului. Însă NATO a cerut Berlinului să rămână la conducere încă un an, deoarece armata britanică e prea mică și suprasolicitată.

SHARE

Șefii NATO se tem că forțele militare ale Marii Britanii sunt atât de suprasolicitate, încât nu sunt apte să se afle în prima linie de apărare împotriva Rusiei, neputând renunța la cei 5.000 de soldați necesari, susțin surse din Ministerul britanic al Apărării.

„Există probleme serioase legate de lipsa muniției și a altor echipamente, care se datorează parțial și din cauza cantității de muniție furnizate Ucrainei. Forțele noastre sunt, de asemenea, limitate, fiind implicate în antrenarea forțelor ucrainene”, potrivit DailyMail.

Afirmațiile vin pe fondul temerilor din ce în ce mai mari că Marea Britanie nu se va putea apăra dacă nu vor exista bani suplimentari pentru forțele armate în bugetul lui Jeremy Hunt de luna viitoare.

Forța operațională comună NATO cu grad foarte ridicat de pregătire (VJTF) a fost înființată în 2014 ca "vârf de lance" - prima linie de apărare în cazul unui avans rusesc.

Potrivit NATO, „sarcina sa este de a fi gata în orice moment să răspundă imediat la crize majore”.

Citește și

Turcia, în pragul revoltei populare. Operațiuni de salvare suspendate, focuri de arme

Schengen: Miniștrii de Interne din Austria și Olanda, audiați în Comisia de afaceri interne din PE

Responsabilitatea pentru această forță ar trebui să se rotească la fiecare an.

Franța a condus formațiunea anul trecut, când a fost desfășurată pentru prima dată, cu trupe trimise în România în februarie, în urma invaziei rusești în Ucraina, pentru a se apăra împotriva unor noi avansuri spre teritoriul NATO.

Afirmațiile privind solicitarea NATO ca Berlinul să își extindă comanda VJTF au fost publicate de Table.Media, o publicație germană foarte respectată care are informări detaliate și la nivel înalt în domeniul apărării.

NATO și-ar fi exprimat îngrijorarea că Marea Britanie nu va putea prelua comanda unității până la termenul limită de 1 ianuarie 2024 și a întrebat în mod informal Bundeswehr - armata germană - dacă va continua să o conducă în 2024.

Surse din cadrul Ministerului Apărării au recunoscut că nu este clar dacă Marea Britanie va putea renunța la cei 5.000 de oameni, care trebuie să fie gata de desfășurare în termen de două până la cinci zile.

În conformitate cu termenii acordului cu NATO, trupele nu pot fi "dublu activate", ceea ce înseamnă că nu trebuie să lucreze la alte sarcini în timp ce acționează în acest rol.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te