SIRIA/ China strânge relațiile cu Rusia, în replică la alianța SUA- Israel

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 15.05.2018 - 15:41

China caută noi modalități să ajute Rusia în Siria, pentru a contracara sprijinul pe care SUA în acordă Israelului în fața Iranului, este concluzia unei analize publicate de ediția americană a ”Newsweek”.

SHARE

Reprezentantul special chinez pentru Siria, Xie Xiaoyan, a declarat recent agențiilor de presă ruse că au fost identificate oportunități de extindere a rolului Chinei în Siria, țară din Orientul Mijlociu în care Rusia îl sprijnă pe președintele sirian Bashar al-Assad.

Jurnaliștii americani punctează faptul că China nu a jucat un rol militar semnificativ în conflictul de șapte ani din Siria, dar a sprijinit diplomatic Rusia și pe Bashar al- Assad, și a început să investească puternic în reconstrucția Siriei.

"Relațiile dintre China și Rusia implică un parteneriat strategic și o colaborare strânsă, suntem în permanență în contact și avem consultări. Fiecare parte contribuie la soluționarea problemei siriene(...) Presupun că ambele părți ar trebui să-și asume eforturi în continuare pentru încetarea focului, susținerea procesului politic și reconstrucția postbelică", a declarat Xie Xiaoyan.

Teren recuperat

Beneficiind de sprijinul direct al Rusiei și Iranului, guvernul sirian a recuperat mult teren pierdut în primii ani ai războiului. Există doar câteva zone restrânse aflate sub controlul insurgenților islamiști, iar mare parte din nordul țării este sub controlul Forțele Democrate Siriene, sprijinite de SUA. 

În ultima perioadă, forțele armate ale lui Assad s-au aflat sub tirul Occidentului și Israelului. SUA și aliații l-au acuzat pe Assad de folosirea armelor chimice, iar SUA, Franța și Marea Britanie au efectuat lovituri aeriene împotriva obiectivelor militare ale guvernului sirian, suspectate că sunt implicate în producția de arme chimice. China s-a opus acestor atacuri, alături de Rusia și Iran, solicitând în premieră să se aștepte concluziile unei anchete a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Noi tensiuni militare Israel-Iran

Mai mult decât atât, China s-a aliniat poziției Rusiei în ciocnirile recente din Siria, dintre Israel și Iran, care amenință să deschidă un front nou și mult mai periculos în regiune. Loviturile aeriene efectuate de Israel împotriva obiectivelor iraniene au crescut în intensitate în ultimele luni. Israelul se simte amenințat de prezența semnificativă a Iranului și a partenerilor săi paramilitari în regiune. 

Deși refuză, de regulă, să-și asume aceste atacuri, recent Israelul a acuzat o serie de atacuri iraniane împotriva forțelor sale din Înălțimile Golan. Ulterior, armata israeliană a declanșat un val fără precedent de atacuri asupra infrastructurii militare din Siria. SUA au sprijinit ferm Israelul pe fondul escaladării tensiunii în zonă, escaladare determinată și de anunțul președintelui Donald Trump că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul. 

Rusia a făcut un apel la calm și a încercat să medieze conflictul. În mod similar, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Geng Shuang, a solicitat Israelului și Iranului, vinerea trecută, să "protejeze pacea și stabilitatea regională". 

Proiectul lui Xi Jinping

Motivul pentru care China susține regimul Assad în Siria are o legătură directă cu proiectul președintelui chinez Xi Jinping intitulat ”One Belt, One Road”. Acesta își propune să revigoreze și să revizuiască rutele comerciale istorice care leagă Asia, Africa și Europa, Siria aflându-se la răscruce. Beijingul a caracterizat guvernul sirian drept un partener viabil pentru obiectivele economice viitoare ale țării sale și a insistat pentru o soluție politică a conflictului, mai degrabă decât una militară.

În ultimii ani, China și Rusia și-au consolidat relațiile politice și militare. Xi Jinping și Vladimir Putin au reînnoit, în luna martie, termenii colaborării și au alocat resurse considerabile pentru modernizarea forțelor lor armate și pentru proiectarea puterii în regiuni în care S.U.A. a încercat, de asemenea, să-și afirme dominația.

_________

Foto: Gulliver/Getty Images

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te