Serviciile secrete americane se tem că Trump va dezvălui informații de siguranță națională

DE Adina Mutăr | 10.11.2020 - 20:46
sursă usa today

Niciun președinte american nu s-a temut că predecesorul său ar putea expune secretele națiunii, așa cum ar trebui să se teamă președintele ales Joe Biden că va face Trump, potrivit unor foști și actuali oficiali.

SHARE

David Priess, fost ofițer CIA și autor al cărții „The President's Book of Secrets” – o istorie a briefing-urilor de informații top secret pe care președinții și personalul lor le primesc când sunt în funcție – crede că Trump reprezintă un pericol.

Nu numai că are un istoric al dezvăluirilor, dar este și profund supărat pe Guvernul SUA, în special pe ceea ce el descrie drept „conspirația statului” care l-a furat la alegeri.

„Experiența demonstrează că oricine este nemulțumit sau supărat pe stat riscă să dezvăluie informații clasificate, fie că este actual sau fost titular al unei funcții. Trump se potrivește cu siguranță acestui profil”, a declarat Priess.

Toți președinții părăsesc funcția cu secrete naționale valoroase, inclusiv procedurile de lansare a armelor nucleare, capacități de colectare a informațiilor – rețele de spionaj aflate în țări țină – și dezvoltarea de sisteme de arme noi și avansate.

În calitate de președinte, Donald Trump a dezvăluit selectiv informații „extrem de clasificate” pentru a-și ataca adversarii, a obține avantaje politice și pentru a impresiona sau intimida guvernele străine, în unele cazuri punând în pericol capacitățile de informații ale SUA.

În calitate de ex-președinte, există toate motivele de îngrijorare că va face același lucru, reprezentând astfel o poblemă unică de securitate națională pentru Administrația Biden.

Trump are acces la toate informațiile clasificate și autoritatea de a declasifica și partaja oricare dintre acestea, din orice motiv. După ce va părăsi funcția, va avea în continuare acces la înregistrările clasificate ale administrației sale. Dar capacitatea legală de a le dezvălui dispare odată ce Biden a depus jurământul în ianuarie.

„Un președinte informat cu caracteristicile personalității lui Trump, inclusiv lipsa de autodisciplină, poate fi un dezastru. Singura salvare ar putea fi faptul că niciodată n-a fost prea atent la ce i se spunea ”, este de părere Jack Goldsmith, care a condus Biroul de consiliere juridică de la Departamentul de Justiție din administrația George W. Bush .

„Tipurile de informații pe care Trump le știe includ capacități militare speciale, detalii despre armele cibernetice și spionaj, tipurile de sateliți pe care le utilizează Statele Unite și parametrii oricăror acțiuni sub acoperire care, în calitate de președinte, numai Trump avea puterea de a le autoriza. Știe, de asemenea, informațiile provenite de la spionii americani și ar putea expune surse chiar dacă nu știe exact cum au fost obținute informațiile. Într-o întâlnire de acum infamă în Biroul Oval din 2017, Trump i-a dat ministrului de Externe al Rusiei și ambasadorului rus în Statele Unite informații extrem de clasificate pe care Statele Unite le primiseră de la un aliat despre amenințările ISIS la adresa aviației civile, care au pus în pericol sursa”, a declarat John Fitzpatrick, fost ofițer de informații și expert în sistemele de securitate utilizate pentru a proteja informațiile clasificate, inclusiv după ce un președinte pleacă.

Lăudându-se cu capacitățile de informații, Trump le-a pus în pericol. Și a fost la fel de neglijent când a încercat să intimideze adversarii. În august 2019, el a postat pe Twitter o imagine aeriană detaliată a unui lansator iranian.

Astfel de fotografii sunt printre cele mai protejate piese de informații, deoarece pot dezvălui detalii precise despre capacitățile tehnice de spionaj.

Folosind astfel de fotografii, se poate determina ce satelit a luat imaginea și se poate identifica orbita acestuia.

Trump și-a demonstrat, de asemenea, dorința de a declasifica informațiile în scop politic, împingându-i pe înalții oficiali să dezvăluie documente din campania din 2016 privind interferența rusească în alegeri și posibilele legături cu campania lui Trump.

Luna trecută, directorul Serviciilor de Informații Naționale, John Ratcliffe, loial lui Trump, a făcut public un set de note scrise de mână și o trimitere către FBI cu privire la informațiile obținute de Statele Unite despre implicarea Rusiei în alegeri.

Aceste documente declasificate, chiar dacă s-a intervenit puternic asupra informației de bază,lărgind-o, pot conduce Guvernul rus către o sursă valoroasă de informații pe care o au Statele Unite și acum riscă să piardă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te