Șeful Twitter care l-a cenzurat pe Trump are o lungă istorie de derapaje politice

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 30.05.2020 - 12:41
Yoel Roth// Foto: Twitter

Șeful echipei post- postări a Twitter, care a semnalat o serie de tweet-uri ale președintelui SUA, Donald Trump, marcându-le cu etichete „fact-check”, care semnalau nevoia de verificare a informațiilor, are o lungă istorie de tweet-uri încărcate politic.

SHARE

Yoel Roth, șeful integrității platformei de social media Twitter, ce conduce echipa responsabilă pentru respectarea regulilor site-ului, a fost aspru criticat pentru o serie de tweet-uri din 2017, în care a referit la echipa lui Trump și la actualul președinte cu formula „realmente naziști la Casa Albă”.

La un moment dat, Roth a comparat-o pe consiliera de la Casa Albă, Kellyanne Conway, cu șeful Propagandei naziste, Joseph Goebbels.

Un alt derapaj a fost catalogarea șefului majorității republican din Senat, Mitch McConnell, drept o „geantă de pârțuri fără personalitate”.

„Cum câștigă alegerile o geantă de pârțuri fără personalitate ca Mitch McConnell?”, a scris Roth pe Twitter.

Pe 8 noiembrie 2016 - data la care au avut loc alegerile prezidențiale - Roth l-a batjocorit pe Donald Trump și pe susținătorii săi într-un tweet în care a scris: „Vreau să vă spun doar că ne concentrăm doar pe acele state care au votat cu un rasist dintr-un anume motiv.

În 2016, Yoel Roth și-a declarat susținerea pentru candidatul Partidului Democrat la Președinție, Hillary Clinton, postând pe Twitter: „Nu am mai donat într-o o campanie prezidențială, dar i-am dat 100 de dolari lui Hillary pentru America. Nu mai e de glumă”.

Liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, și Kellyanne Conway au atacat miercuri platforma Twitter pe motiv că-l are pe Roth în poziția de șef al integrității.

"Înainte să conduci o companie ca Twitter trebuie să verifici înainte ce a zis individual pe Twitter", a declarat McCarthy jurnaliștilor.

Marţi, Twitter a marcat două postări ale preşedintelui Donald Trump cu un link care le transmite cititorilor să verifice informaţiile din surse sigure şi îi trimite la o pagină cu astfel de informaţii.

„Nu este nicio şansă (ZERO!) ca votul prin corespondenţă să fie orice altceva decât fraudat substanţial. Cutiile poştale vor fi jefuite, iar voturile vor fi falsificate”, a scris Donald Trump pe Twitter. Postarea a fost marcată cu un buton marcat „Aici, informaţii reale despre votul prin corespondenţă” care trimit cititorii spre o pagină care detaliază informaţiile false propagate de Trump.

A fost prima oară, de la momentul în care Twitter a implementat acest sistem, când postările preşedintelui american au fost marcate ca fiind înşelătoare sau conţinând informaţii false. Sistemul a fost implementat pe perioada pandemiei pentru a limita diseminarea de informaţii false.

Ulterior, Trump a reacţionat cu alte două mesaje, postate tot pe Twitter, în care ameninţat platforma care îi găzduieşte postările. El spune că Twitter „se implică în alegerile prezidenţiale din 2020” şi că citează „fake news” pentru a îl submina. Trump a acuzat Twitter şi că „sufocă libera exprimare” şi a lansat o ameninţare voalată la adresa platformei, spunând că nu va „permite acest lucru”.

Joi, liderul de la Casa Albă a semnat ordinul executiv împotriva protecției rețelelor sociale și a instrumentelor de care beneficiază acestea în gestionarea conținutului publicat.

„Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare în faţa unuia din cele mai grave pericole care există”, a spus Trump. Ordinul ar putea fi punctul de plecare al unei lungi bătălii în justiţie.

Problema majoră a ordinului pleacă de la faptului că marcarea unor mesaje ca fiind eronate este o manifestare de subiectivism, când, în opinia președintelui SUA, orice platformă online trebuie să fie neutră. „Nu putem lăsa să continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept”, a subliniat Trump.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te