Șeful securității cibernetice din Germania, demis pentru legături cu Rusia. Era băgat peste tot

DE Elena Andrei | 18.10.2022 - 18:27
Șeful securității cibernetice din Germania, demis pentru legături cu Rusia/foto: Profimedia Images

Ministrul german de Interne l-a demis pe șeful Agenției Naționale de Securitate Cibernetică. Ministerul demarează o procedură disciplinară împotriva șefului securității cibernetice pe fondul presupuselor legături cu agențiile de informații rusești.

SHARE

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, l-a demis pe Arne Schonbohm, președintele Biroului Federal pentru Securitatea Informatică (BSI), din funcție, cu efect imediat, a anunțat agenția germană de presă DPA, care a citat un purtător de cuvânt al ministerului.

Potrivit publicației Der Spiegel, ministerul a lansat și o procedură disciplinară împotriva lui Schonbohm.

Anterior, televiziunea publică germană ZDF a relatat despre legăturile președintelui BSI cu o asociație obscură numită "Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e. V.". Se spune că asociația ar avea contacte cu agențiile de informații rusești.

Schonbohm a fost președintele fondator al grupului până în 2016.

Cercurile de securitate din Berlin au luat acest caz foarte în serios. Autoritățile de securitate au declarat că „răscoli fiecare piatră" în ceea ce privește activitățile clubului.

De asemenea, ar urma să verifice ce companii aveau nevoie de software de la furnizorul rus Protelion (fostul Infotecs).

Protelion s-a folosit de apartenența sa la asociația "Cyber Security Council Germany" pentru distribuirea de software posibil nesigur.

La 18 februarie 2016, Arne Schonbohm a preluat funcția de președinte al Biroului Federal pentru Securitatea Informației (BSI).

Născut la Hamburg în 1969, Arne Schonbohm a studiat managementul internațional la Dortmund, Londra și Taipei și a ocupat poziții de conducere în domeniul securității IT timp de peste zece ani.

Înainte de a deveni, în 2008, director general al BSS BuCET Shared Services AG (BSS AG), o companie specializată, printre altele, în consultanță în domeniul securității cibernetice, Schonbohm a ocupat diverse funcții în cadrul EADS.

A fost vicepreședinte pentru soluții comerciale și de apărare .

A lucrat și în cadrul grupului central de cercetare la DaimlerChrysler Aerospaceîn Munchen. În plus, Schonbohm a lucrat ca expert în securitate și consilier pentru diverși factori de decizie politică la nivel federal și de stat, fiind inclusiv membru al Grupului de coordonare a securității cibernetice al UE.

Citește și

VIDEO China angajează piloți militari britanici. Contrainformațiile interzic „recrutarea”

Concluzie șocantă a Indexului Heritage Foundation: Armata SUA e slabă față de cerințele de apărare

A cofondat în 2012 o asociație cu sediul la Berlin, cunoscută sub numele de Cyber Security Council Germany, care oferă consultanță și software întreprinderilor, agențiilor guvernamentale și factorilor de decizie în probleme de securitate cibernetică.

Această asociație este acum sub semnul întrebării din cauza unor presupuse contacte cu serviciile secrete rusești.

Unul dintre membrii săi a fost o companie numită Protelion, cunoscută și sub numele de Infotecs, care oferă produse de securitate cibernetică companiilor germane.

Programul difuzat de ZDF a declarat că a descoperit legături între această companie și serviciile de informații rusești.

"Software-ul de securitate cu care companiile germane doresc să se protejeze de atacurile cibernetice rusești provine din Rusia", a declarat prezentatorul Jan Boehmermann.

Acuzațiile la adresa lui Schoenbohm au apărut în timp ce poliția germană investiga un act de "sabotaj" asupra infrastructurii feroviare a țării, iar unii oficiali au arătat cu degetul spre Rusia în urma exploziilor din gazoductul Nord Stream.

Cabluri importante de comunicații au fost tăiate sâmbătă în două locuri, ceea ce a forțat întreruperea serviciilor feroviare în nordul țării timp de trei ore și a provocat haos pentru mii de pasageri.

Schoenbohm, într-o declarație de luni, a declarat că Consiliul pentru Securitate Cibernetică  a exclus Protelion din rândurile sale după ce a aflat de legăturile sale cu Rusia și a negat că a fost compromis de legăturile cu Rusia, deoarece nu a întreprins niciun proiect comun cu Protelion.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te