Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell avertizează că UE ar putea să înghețe procesul de aderare a Georgiei la blocul comunitar, din cauza unei legi promulgate pe 3 iunie, cu privire la „influența străină”.
„Uşa Uniunii Europene este deschisă Georgiei", a declarat Borrell înainte de începerea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Luxemburg.
Șeful diplomației europene, despre aderarea Georgiei la uniune: Ușa UE s-ar putea închide
„Dar dacă acest guvern (georgian) continuă pe aceeaşi cale, continuă să facă ceea ce face, uşa pentru Georgia va fi închisă, iar poporul georgian va suferi consecinţele", a adăugat el.
Miniştrii au organizat luni o dezbatere pe această temă şi „26 din cele 27 de state membre" împărtăşesc această analiză, a declarat Borrell după reuniune, conform Agerpres.
O listă de opţiuni se află pe masă, inclusiv îngheţarea ajutorului militar acordat de UE în cadrul Instrumentului european pentru pace sau îngheţarea unei părţi din ajutorul financiar acordat Tbilisi, a explicat şeful diplomaţiei europene.
Citește și: Preşedinta proeuropeană a Georgiei, Salome Zurabişvili, formulează veto la Legea influenţei străine
Aceste măsuri, care ar putea fi discutate în cadrul unui summit al liderilor europeni joi şi vineri, nu necesită unanimitate şi, prin urmare, Ungaria nu este în măsură să se opună acestora, a asigurat şeful diplomaţiei europene.
La 3 iunie, autorităţile georgiene au promulgat o lege privind „influenţa străină", inspirată dintr-o lege rusească represivă, care a provocat manifestaţii uriaşe la Tbilisi timp de câteva săptămâni şi critici vehemente din partea ţărilor occidentale.
Legislaţia impune presei independente şi altor organizaţii ale societăţii civile să se înregistreze ca „agenţi străini" şi să prezinte informaţii statului dacă primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate. Partidul de guvernământ Visul Georgian a justificat legea ca fiind în serviciul unei mai mari transparenţe şi al consolidării suveranităţii georgiene.
Opozanţii cred că legea va servi la reducerea la tăcere a organizaţiilor critice la adresa guvernului într-un mod similar cu ceea ce s-a întâmplat în Rusia.
Citeşte şi: VIDEO Sute de mii de oameni au protestat în Georgia. „Nu vrem legea lui Putin. Da, Europei”
Miniştrii de externe ai UE dezbat o serie de răspunsuri, inclusiv îngheţarea reuniunilor la nivel înalt şi canalizarea fondurilor UE direct către ONG-urile din ţară.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat totuşi că opţiunile luate în considerare în prezent nu merg suficient de departe şi că trebuie luată în considerare oprirea progreselor Georgiei către UE, consemnează DPA.
Statele Unite au interzis intrarea pe teritoriul lor a zeci de oficiali georgieni, acuzaţi că ar fi implicaţi în adoptarea acestei legi, considerată de mulţi drept un semn al apropierii de Rusia.
Citeşte şi: 63 de arestări în Georgia, după protestele împotriva guvernului. Poliția a folosit gaze lacrimogene
Visul georgian, partidul de guvernământ din Georgia, care şi-a consolidat poziţia conservatoare în ultimii doi ani, a prezentat, de asemenea, la începutul lunii iunie, un proiect de lege care vizează interzicerea "propagandei LGBT" în educaţie şi la televiziune.
Georgiei i s-a acordat statutul de ţară candidată pentru a adera la UE în decembrie 2023, însă negocierile de aderare nu au început încă.