Sute de mii de oameni au protestat în Georgia. „Nu vrem legea lui Putin. Da, Europei”.
În ajunul lecturii finale de către Parlamentul georgian a „legii lui Putin”, folosită pentru a viza criticii conducerii, sute de mii de manifestanți se adună în centrul Tbilisi pentru a împiedica adopatarea legii.
Sute de mii de oameni au protestat în Georgia. „Nu vrem legea lui Putin. Da, Europei”
Scopul este de a arăta lumii că georgienii se opun cu fermitate proiectului de lege, care a stârnit îngrijorări cu privire la efectul său potențial asupra presei și societății civile, precum și a ambițiilor europene ale țării.
❗️🇬🇪Georgians went to the most grandiose rally of all days against the 🇷🇺Russian law.
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) May 11, 2024
According to preliminary data (!), several hundred thousand people have gathered in Tbilisi, with a population of 1 million. Protesters are chanting "Yes to Europe" and "No to the Russian law." pic.twitter.com/iQnaYnk3er
Protestatarii au fost încurajați să rămână peste noapte, astfel încât prezența lor să poată fi simțită în timp ce Parlamentul se întrunește la 13 mai, pentru a treia și ultima lectură a proiectului de lege susținut de partidul de guvernământ Visul Georgian.
În conformitate cu prevederile legislației propuse, instituțiile media, ONG-urile și alte organizații nonprofit ar trebui să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) May 11, 2024
Legea este făcută după cea a „agenților străini”, pe care președintele rus Vladimir Putin a folosit-o pentru a zdrobi disidența și a pedepsi instituțiile independente, iar oficialii UE au spus că proiectul de lege ar putea fi un regres semnificativ pentru candidatura Tbilisi la Uniunea Europeană.
Manifestanții au scandat „Da Europa!” și „Nu legii ruse” în timp ce s-au adunat în diferite zone ale capitalei înainte de a se îndrepta către Piața Europei, în inima cartierului istoric din Tbilisi.
Mitingurile anterioare au fost întâmpinate cu un răspuns violent din partea forțelor de securitate, inclusiv utilizarea de gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și tunuri cu apă împotriva demonstranților, precum și arestări.