Autoritățile din Georgia au arestat 63 de manifestanți care au protestat împotriva guvernului, a anunţat miercuri ministrul adjunct de interne, Alexander Darakhvelidze, conform surselor citate de Agerpres.
Citește și: Premierul pro-rus georgian acuză Ucraina că vrea să extindă războiul. România, implicată în acuzații
În timpul nopţii, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă pentru a dispera zecile de mii de manifestanţi.
Liderul partidului de opoziție, Levan Khabeishvili, cu fața umflată și însângerată
Protestul este îndreptat de mai multe săptămâni împotriva planurilor guvernului de a preveni presupusa influenţă străină asupra societăţii civile georgiene.
Dezbaterea în a doua lectură a proiectului de lege în acest sens va continua miercuri în parlamentul Georgiei, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Citește și: Rusia acţionează şi în Georgia. Oligarhul Bidzina Ivanişvili, prorus, revine în politică
Printre cei reţinuţi de poliţie s-a aflat Levan Khabeishvili, liderul Mişcării Naţionale Unite, cel mai mare partid de opoziţie.
Khabeishvili a publicat o fotografie în care apare cu faţa umflată şi însângerată.
Poliţiştii au recurs la violenţă marţi seara împotriva demonstranţilor, forţând-i să iasă din clădirea parlamentului. Situaţia s-a calmat de-abia în cursul nopţii. Noi proteste au fost anunţate pentru miercuri.
De ce au început protestele?
Mărul discordiei îl constituie o lege, similară celei din Rusia, care clasifică ONG-urile care primesc fonduri din străinătate drept agenţi străini.
În Georgia, multe proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu bani din partea statelor UE sau a SUA.
Citește și: Ciucă, la Chișinău: Când Moldova va deveni membru UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE
Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, spune că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi a persecuta forţele prooccidentale.
Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea escaladării violenței în Tbilisi
În urma evenimentelor de marţi, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a cerut guvernului de la Tbilisi să respecte dreptul la întrunire paşnică şi să nu folosească forţa împotriva protestatarilor, transmite Reuters.
„Georgia este o ţară candidată la UE, fac apel la autorităţile sale să asigure dreptul la întrunire paşnică. Folosirea forţei pentru suprimarea acestui drept este inacceptabilă”, a reacţionat Borrell miercuri pe contul din reţeaua X, relatează Agerpres.
Citește și: Războiul din Ucraina a pornit la 2 aprilie 2008 la București. Secretele summit-ului NATO
„Poporul georgian nu poate și nu va fi redus la tăcere!” a scris Salome Zourabichvili, președintele Georgiei, pe rețeaua de socializare X, conform Digi 24.
Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea escaladării violenței în Georgia. UE a „condamnat ferm” violența și a cerut guvernului să respecte dreptul la întrunire pașnică.