Ședința Consiliului NATO-Rusia, programată pentru 12 ianuarie. Alianța vrea securitatea Europei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.01.2022 - 12:26
Ședința Consiliului NATO-Rusia, programată pentru 12 ianuarie/foto: nato news

Alianța a confirmat că reuniunea Consiliului NATO-Rusia va avea loc la 12 ianuarie, cerând Moscovei să ia în considerare „preocupările NATO cu privire la acțiunile Rusiei”, a declarat marți oficialul NATO pentru TASS.

SHARE

„Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la 12 ianuarie 2022 în calitatea sa de președinte al Consiliului NATO-Rusia”, se arată în declarație.

Potrivit oficialului NATO, „orice dialog cu Rusia ar trebui să se desfășoare pe baza reciprocității, să abordeze preocupările NATO cu privire la acțiunile Rusiei, să se bazeze pe principiile de bază și pe documentele de bază ale securității europene și să aibă loc în consultare cu partenerii europeni ai NATO".

Anterior, Rusia și-a confirmat intenția de a discuta cu NATO propunerile privind garanțiile de securitate, în special, retragerea armelor nucleare americane din Europa, prevenirea desfășurării forțelor NATO în apropierea granițelor rusești, precum și abandonarea politicii de angajare a Ucrainei și Georgiei în Alianță.

NATO nu a dezvăluit până acum ordinea de zi a reuniunii. În decembrie, Stoltenberg a declarat în mod repetat că și-a propus să convoace Consiliul NATO-Rusia la începutul anului 2022 pentru a aborda „situația din și în jurul Ucrainei și afirmațiile cu privire la comasarea de trupe ruse în apropierea graniței cu Ucraina”.

Citește și

Biden pune în prim-plan strategia descurajării Moscovei. Ce opțiuni „dureroase” pentru Rusia are

Reuniune de urgenţă a NATO, pe tema tensiunilor din Ucraina

 

„Prin organizarea unei conferințe virtuale extraordinare a miniștrilor de externe înaintea reuniunii Consiliului NATO-Rusia, Alianța Nord-Atlantică încearcă să crească tensiunile în jurul conflictului intern ucrainean”, a declarat marți adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Grușko, pentru TASS.

„Ne așteptam la astfel de pași de la Alianță. De obicei, Consiliul NATO-Rusia a fost precedat fie de ședințele Comisiei NATO-Ucraina, fie de ședințele Consiliului Nord-Atlantic. Acestea sunt câteva semnale prin care NATO ne transmite că îngrijorarea față de concentrarea forțelor ruse”, a spus Grușko.

„Toate acestea se încadrează în linia lor, ce vizează creșterea tensiunilor în jurul crizei ucrainene, prezentând Rusia ca parte la conflict. Nu este nimic surprinzător aici", a subliniat acesta.

Alianța a anunțat că diplomații de vârf ai NATO vor organiza o întâlnire virtuală extraordinară la 7 ianuarie pentru a aborda cerințele Rusiei legate de problemele de securitate europene.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia este programată pentru 12 ianuarie la Bruxelles.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te