Scandal în Consiliul de Securitate ONU. Rusia a convocat ședința, a fost șocată de reacția membrilor

DE Adina Mutăr | 07.02.2024 - 16:07
Rusia a convocat Consiliul de Securitate al ONU. A fost șocată de reacția membrilor - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

RScandal în Consiliul de Securitate ONU. Rusia a convocat ședința, a fost șocată de reacția membrilor. Rusia a convocat Consiliul de Securitate al ONU după ce 28 de persoane au fost ucise în atacul de sâmbătă asupra unei brutării din regiunea Lugansk controlată de ruși.

SHARE

Scandal în Consiliul de Securitate ONU. Rusia a convocat ședința, dar a fost șocată de reacția membrilor, după ce a catalogat atacul Ucrainei de sâmbătă asupra unei brutării din regiunea Lugansk ca act terorist.

În schimb, mai multe țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU au cerut marți Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina.

Scandal în Consiliul de Securitate ONU. Rusia a convocat ședința, a fost șocată de reacția membrilor

„Ne reînnoim apelurile ca Rusia să-și retragă imediat forțele de la granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”, a declarat Robert Wood, reprezentant permanent adjunct al SUA la ONU, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind amenințările la adresa păcii și securității internaționale.

„Kremlinul poartă întreaga responsabilitate pentru moartea și distrugerea inadmisibilă produse ca urmare a războiului de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei, cu încălcarea Cartei ONU”, a spus el.

Coordonatorul politic al Regatului Unit la ONU, Fergus Eckersley, a declarat că mii de oameni au fost uciși în cele 700 de zile de la începutul „invaziei barbare” a Ucrainei de către Rusia.

„Numai Rusia este responsabilă pentru distrugerea cauzată de acest război”, a spus Eckersley, acuzând Moscova că a încălcat Carta ONU.

"Cea mai rapidă cale către pace este ca președintele Putin să pună capăt invaziei sale ilegale. Repetăm apelul nostru ca Rusia să respecte Carta ONU și să își retragă forțele din Ucraina", a adăugat el.

Riccarda Chanda, reprezentantul permanent adjunct al Elveției la ONU, a declarat că poporul ucrainean continuă să sufere „consecințele devastatoare” ale războiului.

„Condamnăm această încălcare gravă a Dreptului internațional și reiterăm că Rusia trebuie să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean pentru a pune capăt acestei agresiuni”, a spus ea.

Citește și: VIDEO Atac cu rachete asupra infrastructurii critice în Kiev. Multe cartiere, fără curent și căldură

Shino Mitsuko, reprezentantul permanent adjunct al Japoniei la ONU, a declarat că Rusia ar trebui să „corecteze încălcările” Cartei ONU, să-și asume responsabilitatea și să-și folosească puterea în beneficiul lumii întregi.

„Japonia îndeamnă încă o dată Rusia să-și oprească agresiunea și să se retragă imediat și necondiționat de pe întregul teritoriu recunoscut internațional al Ucrainei. Japonia va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, a spus ea.

Rusia contraatacă

Reprezentantul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat, la rândul său, că a convocat o ședință urgentă a Consiliului cu privire la lovitura cu rachetă a Ucrainei împotriva Lisîciansk, care a avut loc sâmbătă.

Citește și: FOTO Cum arată scenariul războiului declanșat de Putin în Europa. Harta posibilei invazii a Rusiei

„Soldații ucraineni au devenit atât de brutali și de agitați, încât comit atacuri teroriste aproape săptămânal, bombardând infrastructura civilă și ucigând civili pe teritoriul Rusiei", a spus el, adăugând că acesta este al patrulea „atac terorist de acest fel” din ultimele șase săptămâni.

„Forțele armate ucrainene simt sprijinul necondiționat al Washingtonului, Londrei și Bruxelles-ului, cărora nu le pasă de uciderile de civili, familiile distruse și viețile ruinate”, a spus el.

Rusia și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina în februarie 2022. Occidentul a luat partea Ucrainei, a impus sancțiuni grele Rusiei și de atunci a oferit Kievului asistență economică, umanitară și economică fără precedent.

La 24 februarie, conflictul va intra în al treilea an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te