300 de kilograme de uraniu îmbogățit era limita impusă de acordul internațional cu privire la programul său nuclear încheiat în 2015 la Viena.
Rezultat sl unor intense eforturi dimplomatice din partea Grupului celor Șase (Germania, China, Statele Unite, Franța, Regatul Unit, Rusia), Acordul de la Viena vizează limitarea în mod drastic a programului nuclear al republicii islamice în schimbul ridicării unor sancțiuni economice internaționale împotriva acestei țări.
SUA s-au retras unilateral din pact în mai 2018 și a reinstalat sancțiuni împotriva Teheranului, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor.
Până acum, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a certificat că Iranul își respectă angajamentele asumate la Viena.
Anunțul vine într-un context de mari tensiuni între Iran și Statele Unite, care și-a întărit prezența militară în Orientul Mijlociu în fața „amenințării iraniene”, acuzând Teheranul că este responsabil pentru recentele atacuri asupra petrolierelor din Golf.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat, luni, că regretă anunțul Iranului că va depăși limita permisă de uraniu îmbogățit, dar că Parisul va purta discuții cu Iranul și partenerii săi pentru a evita escaladarea în continuare a tensiunilor.
„Regret anunțurile făcute astăzi, dar așa cum a subliniat IAEA, Iranul își respectă angajamentele și îi încurajăm cu tărie să fie răbdători și responsabili”, a declarat Macron într-o conferință de presă alături de omologul său ucrainean.
Planul Iranului de a depăși limitele convenite la nivel internațional cu privire la stocul de uraniu îmbogățit reprezintă „șantaj nuclear” și trebuie să fie întâmpinat cu o presiune internațională crescută, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
„Planurile de îmbogățire a uraniului sunt posibile numai pentru că acordul nuclear defectuos i-a lăsat intacte capabilitățile”, a declarat Garrett Marquis.