Șah, la Putin. Ucraina și SUA au semnat acordul minerale rare contra investiții în reconstrucție

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.05.2025 - 07:50
Șah, la Putin. Ucraina și SUA au semnat acordul minerale rare contra investiții în reconstrucție - Foto: Profimedia Images
Șah, la Putin. Ucraina și SUA au semnat acordul minerale rare contra investiții în reconstrucție - Foto: Profimedia Images

Șah, la Putin. Ucraina și SUA au semnat acordul economic care dă acces americanilor la mineralele rare al Kievului contra unor investiții în reconstrucția țării devastate de războiul cu Rusia ale Administrației Trump.

SHARE

Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, relatează Agerpres, citând AFP.

Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în curs de desfășurare pentru a găsi o soluție la conflict, la trei ani după invazia rusă a Ucrainei.

Citește și: SUA nu mai finanțează aliații NATO. Sprijină doar câțiva din Europa de Est. Nu și România

Șah, la Putin. Ucraina și SUA au semnat acordul minerale rare contra investiții în reconstrucție

'Sunt încântat să anunț semnarea astăzi a istoricului acord de parteneriat economic' cu Ucraina, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, într-un mesaj video.

'Împreună cu Statele Unite, creăm acest fond care va atrage investiții mondiale în țara noastră', și-a exprimat mulțumirea ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, care a mers la Washington pentru a semna documentul.

Acordul cu Washingtonul va finanța 'proiecte de extracție a mineralelor, petrolului și gazelor', a precizat ministrul ucrainean pe Facebook.

Ucraina 'păstrează proprietatea și controlul deplin asupra acestor resurse', inclusiv asupra subsolului, iar 'statul ucrainean va fi cel care va determina unde și ce să extragă', a spus ea.

Citește și: Jurnalista ucraineană Viktoria Roșchina, torturată și omorâtă în Rusia. Trupului îi lipseau organe

Acordul nu prevede garanții clare de securitate pentru Ucraina, dar stipulează o „aliniere strategică pe termen lung” între cele două ţări

Președintele american Donald Trump a reiterat miercuri, înainte de semnare, că Statele Unite doresc ceva în schimb 'pentru eforturile noastre' cu Ucraina.

'Și noi am spus: pământuri rare. Au pământuri rare foarte bune', a adăugat el.

Statele Unite au oferit sub fosta administrație Joe Biden ajutoare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei, după ce Rusia a invadat această țară în februarie 2022.

'Am ajuns la un acord care ne garantează banii și ne permite să începem să săpăm și să facem ceea ce avem de făcut', a continuat președintele american, subliniind că 'este un lucru bun și pentru ei, deoarece va exista o prezență americană' în Ucraina.

Proiectul de acord a fost săptămâni întregi în centrul tensiunilor dintre Kiev și Washington, al cărui sprijin este crucial pentru Ucraina.

Citește și: Kremlinul amenință 5 țări NATO cu „atacuri de represalii” cu arme nucleare. „E un bloc ostil Rusiei”

O versiune anterioară a acestui text trebuia să fie semnată în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, la sfârșitul lunii februarie, dar altercația fără precedent cu omologul său american, în fața camerelor de filmat, a precipitat plecarea sa și a anulat semnarea acordului.

O nouă versiune, propusă de Washington în martie, a fost considerată extrem de nefavorabilă de către parlamentarii ucraineni și de media.

De-a lungul negocierilor, acest document a putut fi transformat într-o versiune mai acceptabilă pentru Kiev, potrivit oficialilor ucraineni.

'Este într-adevăr un acord internațional frumos, echitabil între guvernele american și ucrainean, privind investițiile comune în dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei', a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal la televiziunea națională înainte de anunțarea semnării textului.

Documentul modificat nu recunoaște ca o datorie față de Statele Unite zecile de miliarde de dolari de ajutor militar și financiar american.

Șmîhal a dat asigurări că nu este vorba de 'nicio datorie, niciun ajutor' primit înaintea semnării.

Documentul va trebui ratificat de parlamentul Ucrainei după semnare.

Textul nu pare să includă garanții americane de securitate împotriva Rusiei, pe care le-a cerut Ucraina și asupra cărora a insistat Volodimir Zelenski.

Acordul prevede crearea unui 'fond de investiții pentru reconstrucția' Ucrainei, care va fi finanțat și gestionat în mod egal de ucraineni și americani.

Rămâne neclară cantitatea de resurse miniere ucrainene, în mare parte neexploatate în prezent, greu de extras sau aflate de facto sub controlul Rusiei, deoarece se găsesc în teritoriile ocupate de forțele ruse sau amenințate de ofensiva acestora.

Pe de altă parte, armata rusă a revendicat miercuri cucerirea unui oraș ucrainean din nordul regiunii Donețk (est), epicentrul luptelor unde trupele Moscovei își continuă avansul lent.

În același timp, Kievul a acuzat Moscova că și-a intensificat atacurile pe front, în ciuda anunțului președintelui rus privind un armistițiu între 8 și 10 mai, scrie AFP.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te