Rușii și americanii, noi acuzații reciproce de incitare la agresiune militară în Marea Neagră

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.08.2021 - 23:47

MAE rus a reacţionat, prin ministrul adjunct, Aleksandr Gruşko, la o recentă declaraţie a comandantului US Navy în Europa şi în Africa, amiralul Robert Burke, potrivit căreia manevrele agresive ale ruşilor faţă de forţele SUA şi NATO în Marea Neagră vor să provoace o ripostă.

SHARE

Amiralul Robert Burke a calificat drept riscante aceste tentative ale ruşilor care par să aibă scopul "de a ne incita să deschidem focul primii", potrivit Business Insider.

"Aliaţii şi partenerii NATO, care operează în această zonă, sunt constant supravegheaţi de navele ruse, dar în general aceste interacţiuni sunt sigure şi profesioniste, deşi par destinate să intimideze", a declarat amiralul american la 21 iulie în cursul unui eveniment la Memorialul US Navy.

Citește și: Moartea românului pe petrolierul Mercer Street duce la conflict diplomatic. SUA: Iran a comis atacul

"Când un avion de atac survolează un distrugător la o altitudine de numai 100 picioare (puţin peste 30 de metri) şi chiar deasupra lui, comandanţii noştri se gândesc dacă acest avion are sau nu un profil de atac. Se poate spune că ei ne incită să tragem primii. Nu vom face asta primii fără provocare, dar nici nu voi cere ofiţerilor mei de comandă să primească prima lovitură în bărbie", a declarat Burke.

Rușii și americanii, noi acuzații reciproce de incitare

Declaraţia comandantului US Navy în Europa şi în Africa este extrem de periculoasă, reprezentând o tentativă de a transfera responsabilitatea pentru instigarea la un conflict în Marea Neagră, a declarat Gruşko, citat de RIA Novosti.

"O declaraţie extrem de periculoasă. Conţine o ameninţare nedisimulată de a recurge la forţă. Este clar că este o încercare de a transfera responsabilitatea pentru o posibilă escaladare în Marea Neagră de la un cap bolnav la unul sănătos", a declarat Gruşko.

În opinia sa, tensiunea în regiune se accentuează din cauză că Statele Unite îşi consolidează prezenţa militară în imediata vecinătate a graniţelor ruse.

"Unde este Marea Neagră şi unde sunt SUA?", a exclamat el.

Citește și: Parlamentari americani şi europeni, declaraţie comună prin care se opun Nord Stream 2

Restabilirea contactelor profesionale pe linie militară între Rusia şi statele membre NATO ar putea reduce riscul de incidente militare, a adăugat Gruşko.

Forţele ruse şi ale NATO operează frecvent foarte aproape unele de altele. Rusia raportează cu regularitate interceptări de avioane ale Alianţei Nord-Atlantice în apropierea graniţelor ruseşti, în timp ce militarii NATO interceptează deseori avioane ruseşti în apropierea frontierelor blocului nord-atlantic.

Responsabili americani au criticat în mai multe rânduri Rusia pentru ceea ce ei au numit interceptări "nesigure şi neprofesioniste" împotriva unor avioane şi nave de război americane în mările din jurul Europei. Astfel de cazuri au constat în zboruri la mică altitudine deasupra navelor de război americane, considerate riscante din cauza incertitudinii privind intenţiile şi potenţialele accidente, potrivit Business Insider, citat de Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.