Rușii îi atacă pe americani în Siria. SUA trimit F-22A Raptor ce doboară simultan mai multe ținte

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.06.2023 - 18:45
F-22A Raptor în patrulă deasupra Siriei-Foto: Twitter/Centcom

Rușii îi atacă pe americani în Siria. SUA trimit F-22A Raptor ce doboară simultan mai multe ținte. Coabitarea dintre forțele ruse și cele ale coaliției, în special americane, în Siria devine din ce în ce mai complicată.

SHARE

Rușii îi atacă pe americani în Siria, în ultimele săptămâni, US CENTCOM, comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală, raportând o creștere „semnificativă” a zborurilor militare rusești considerate „agresive” asupra pozițiilor SUA din nord-estul Siriei.

Și mai multe incidente au avut loc în spațiul aerian sirian, piloții ruși fiind acuzați că au efectuat manevre „neprofesionale” și „periculoase” în apropierea aeronavelor americane.

Rușii îi atacă pe americani în Siria. SUA trimit F-22A Raptor ce doboară simultan mai multe ținte

În aprilie, AFCENT - forțele aeriene din subordinea CENTCOM SUA - a denunțat acțiunile „agresive” și „periculoase” desfășurate de piloții ruși în timpul „interacțiunilor cu avioanele americane și ale coaliției”, ceea ce poate duce „calculări greșite și escaladare neintenționată”.

Deoarece această situație nu a evoluat în direcția corectă, Forțele Aeriene ale SUA au decis să trimită avioane de superioritate aeriană F-22A Raptor în Orientul Mijlociu, acestea fiind dislocate la baza aeriană Muwaffaq Salti, situată în nordul Iordaniei.

Decizie de a desfășura un număr nespecificat de F-22A de la Escadrila 94 de luptă în zona de responsabilitate a CENTCOM SUA a fost luată „ca urmare a comportamentului din ce în ce mai periculos și neprofesionist al aeronavelor rusești în regiune”, potrivit opex360.com

Crește riscul de „calcul greșit și escaladare”

„Încălcarea regulată” de către forțele ruse a „măsurilor de deconflict convenite crește riscul de escaladare sau de calcul greșit”, a argumentat generalul Michael „Erik” Kurilla, șeful CENTCOM al SUA, printr-un comunicat de presă emis la 14 iunie.

Dată în exploatare în 2005, F-22A Raptor este o aeronavă de generația a 5-a capabilă să doboare simultan mai multe ținte dincolo de raza vizuală fără a fi detectată de radarul inamic.

Citește și: Mercenarii Wagner i-au atacat pe americani în Siria. Au pierdut 350 oameni și artileria grea

Potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, F-22A și-a putut demonstra capacitatea de a reține avioanele de luptă rusești și siriene, în timp ce operațiunile împotriva teroriștilor ISIS erau în desfășurare.

Citește și: Traficant de captagon din Siria, apropiat al lui Assad, ucis într-un raid aerian atribuit Iordaniei

Într-un incident, una dintre aceste aeronave a fost nevoită să efectueze „mai multe manevre dificile” pentru a determina avioane de atac rusești Su-25 „Frogfoot” să se îndepărteze de poziţiile deţinute de coaliţia antijihadistă condusă de SUA. În acest incident a fost implicat și un Su-35 Flanker-E.

Coaliția condusă de Statele Unite [OIR – Operațiunea Inherent Resolve] își continuă operațiunile în Siria, atât la sol, cât și în aer, pentru a sprijini Forțele Democratice Siriene [SDF, cu o puternică componentă kurdă] și a desfășura acțiuni specifice împotriva grupărilor jihadiste încă existente în Siria.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te