Rusia pregăteşte sabotaje în Europa. Ce presupun acestea? Serviciile de informații ale țărilor UE și-au avertizat guvernele că autoritățile ruse plănuiesc sabotaje în Europa.
Printre actele specifice de violență și sabotaj industrial, care se presupune că sunt complotate la Moscova, interlocutorii publicației enumeră exploziile, incendierea și alte daune materiale, aduse infrastructurii europene.
Rusia pregăteşte sabotaje în Europa. Ce presupun acestea?
Autoritățile ruse sunt dispuse să acționeze fie independent, fie prin împuterniciri, însă dau puțină atenție riscului apariţiei de victime civile, potrivit surselor Financial Times.
Interlocutorii ziarului din trei țări europene și-au împărtășit îngrijorarea că agenții Kremlinului, care desfășuraseră deja operațiuni similare în UE, de mulți ani, sunt acum gata să acționeze mai agresiv și mai coordonat.
Potrivit unor surse, autoritățile statelor Uniunii Europene ar trebui să-și sporească vigilența, în viitorul apropiat. „Evaluăm că riscul de sabotaj, sub controlul statului rus, a crescut semnificativ”, a spus șeful Oficiului Federal German pentru Protecția Constituției (BfV), Thomas Haldenwang.
Citeşte şi: 4 țări NATO pregătesc pregătesc lovitura decisivă pentru Putin. Planul "fără Rusia" în Marea Baltică
La o conferință organizată de BfV în aprilie, el a menționat că autoritățile ruse iau în considerare acum operațiuni „cu un potențial ridicat de a provoca pagube” țărilor europene.
Aceste declarații ale lui Haldenwang au urmat la doar două zile după arestarea în orașul bavarez Bayreuth a doi presupuși agenți ruși cu cetățenie germană și rusă.
Potrivit autorităților germane, cei reținuți aveau instrucțiuni de la Moscova, în baza cărora plănuiau atacuri asupra instalațiilor militare și logistice din țară. Incidente similare au avut loc în alte țări.
Citeşte şi: Doi spioni ruși, arestați în Germania în timp ce încercau să atace livrările de arme către Ucraina
La sfârșitul lunii aprilie, doi bărbați din Marea Britanie au fost acuzați că au incendiat un depozit, în care erau depozitate arme destinate să ajute Ucraina. Oamenii legii locali consideră că și în acest caz vorbim despre agenți care acționează la ordinele autorităților ruse, conform meduza.io.
În Suedia, este în desfășurare o anchetă, cu privire la o serie de accidente de tren, pe care serviciile de informații ale țării le consideră un sabotaj efectuat cu sprijinul unui stat străin.
În Cehia, agenții ruși au încercat recent să dezactiveze sistemele de semnalizare - tot pe calea ferată, a declarat ministrul Transporturilor din țară.
Citeşte şi: Anchetă de presă – „Sindromul Havana” : Unitatea de sabotaj 29155 a GRU folosește o armă secretă
Ofițerii de informații ruși s-au aflat în această iarnă în spatele actelor de vandalism împotriva mașinilor ministrului de Interne al Estoniei și a altor câțiva politicieni și jurnaliști de seamă ai țării, susțin agențiile locale de informații.
În cele din urmă, ministerul francez al Apărării a avertizat cu privire la riscul de sabotaj, la instalațiile militare din țară, anul acesta.
„Concluzia evidentă [din analiza unei serii de aceste incidente] este că serviciile secrete rusești au devenit în mod clar mai active, în ultima perioadă”, a declarat Keir Giles, un coleg senior la think tank-ul Chatham House.
Ceva se întâmplă
Este greu de spus dacă acest lucru reflectă faptul că rușii au început să cheltuiască mai multe resurse pentru sabotaj, că au devenit mai neglijenți și sunt prinși mai des sau că contrainformațiile occidentale au devenit mai bune în prevenirea unor astfel de acte. Oricum, ceva se întâmplă cu siguranță.
Un înalt oficial european a declarat că informațiile despre „vătămări clare și semnificative, din partea Rusiei”, coordonate şi pe scară largă, se răspândesc și la nivelul serviciilor de informații NATO.
Alianța Nord-Atlantică și-a exprimat public joia trecută îngrijorarea cu privire la incidența tot mai mare a „activităților rău intenționate [ale Moscovei] pe teritoriul Aliat”, menționând „o campanie intensificată în întreaga zonă euroatlantică”.
Piratări de servere
Odată cu riscurile tot mai mari de sabotaj fizic, crește și numărul acuzațiilor la adresa Kremlinului, de pregătire a campaniilor de dezinformare și atacuri cibernetice.
Astfel, vineri, autoritățile germane au legat o încercare de a pirata serverele Partidului Social Democrat, care este reprezentat de actualul cancelar al Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, de hackeri ruși.
Toate aceste acțiuni nu pot fi considerate izolate unele de altele. Federația Rusă încearcă să crească presiunea asupra Europei, „pe toate fronturile” simultan, a declarat un ofițer de informații.
Foto: Wikimedia/CC BY 4.0 - Arme şi echipament de sabotajcapturate de Ucraina, în Regiunea Odesa
Vladimir Putin, a spus el, se simte inspirat și va căuta oportunități de a provoca un rău maxim, fie că este vorba de sabotaj, atacuri de hacking sau campanii de dezinformare.
Dorinţă de reabilitare
Un alt motiv pentru creșterea activității informațiilor ruse este dorința comunității însăși de a se reabilita după cel mai grav eșec de la prăbușirea URSS. În doar câteva săptămâni după începerea unui război pe scară largă, între Federația Rusă și Ucraina, în 2022, peste 600 de spioni din Federația Rusă, care operează sub acoperire diplomatică, au fost descoperiți în Europa.
Moscova încearcă acum să-și restabilească prezența în UE, nu doar prin introducerea de noi agenți, ci și cu ajutorul proxy-urilor, au remarcat analiștii de la Institutul Regal de Studii de Apărare din Regatul Unit, într-un raport recent.
Membrii diasporei de limbă rusă și chiar reprezentanți ai grupurilor criminale acționează ca mandatari.
Abordare schimbată
Potrivit surselor FT, abordarea însăși a informațiilor ruse s-a schimbat: acum, în structura sa, este creat un așa-numit „comitet special de influență” pentru fiecare țară europeană, în cadrul căruia sunt coordonate toate operațiunile diferitelor departamente, pentru obținerea de informații și cauzarea de daune.
Unele astfel de operațiuni sunt susceptibile de a-și atinge obiectivele.
Astfel, un incendiu suspect a avut loc recent, la uzina BAE Systems din Țara Galilor, unde se produce muniție pentru aprovizionarea Ucrainei. Acest incident amintește de bombardarea unui depozit de arme pentru Kiev, în Republica Cehă, în anul 2014.
Anchetatorii independenți au demonstrat ulterior că aceasta a fost o operațiune a serviciilor de informații ruse. Pe 3 mai, un incendiu major a avut loc la uzina companiei metalurgice Diehl, din Berlin. Această întreprindere este de asemenea angajată în producția de arme, inclusiv cele furnizate Ucrainei.
Incendiul nu doar că a necesitat mult efort din partea pompierilor (în stingerea lui, au fost implicați peste 160 de specialiști), dar a creat și o amenințare de poluare a aerului, în vestul capitalei germane, cu produse toxice.