Rusia, la președinția Consiliului de Securitate al ONU din aprilie. Noua Ordine Mondială, pe agendă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.03.2023 - 17:07
Vladimir Putin-Foto: Profimedia Images

Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU din aprilie. Noua Ordine Mondială, pe agendă. Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate, având în vedere războiul în desfășurare, inițiat de Kremlin.

SHARE

Rusia va prelua președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care va prezida reuniunea CS în aprilie. 

Presa internațională, în special cea americană, și-a exprimat tot mai mult opinia că Rusiei nu ar trebui să i se acorde dreptul de a prezida Consiliul de Securitate din cauza războiului din Ucraina.

Rusia, la președinția Consiliului de Securitate al ONU din aprilie

„Excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU este imposibilă fără modificări ale Cartei ONU, la fel cum este imposibil să privăm Rusia de dreptul de a prezida Consiliul”, a declarat r eprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzia.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va prezida reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de la New York în aprilie, în ciuda faptului că Moscova este în război cu Ucraina.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie îndepărtată din Consiliul de Securitate din cauza operațiunii militare lansate în februarie anul trecut și consideră președinția rusă a CS de luna viitoare drept o „glumă proastă”.

Reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, a vorbit despre programul vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la sediul organizației mondiale la sfârșitul lunii aprilie și, de asemenea, dacă există perspective pentru planurile oponenților de a priva Rusia de președinția în Consiliu și problema privind „copiii evacuați din Ucraina”, potrivit Tass.

Noua Ordine Mndială, pe agendă

Primele ședințe cu Rusia la președinția CS al ONU urmează să aibă loc la 10 aprilie, pe tema riscurilor care decurg din încălcarea acordurilor ce reglementează exportul de arme și produse militare.

La 24 aprilie, vor avea loc discuții pe tema „multilateralismului eficient în apărarea principiilor Cartei ONU”.

Citește și: Putin pregătește Rusia pentru un război nuclear. Franța, Polonia, Marea Britanie, declarate „ținte”

„Ideea noastră este să avem o discuție strategică cuprinzătoare, orientată spre viitor, despre contururile unei Noi Ordini Mondiale ce urmează să o înlocuiască pe cea unipolară”, a declarat Nebenzia.

De asemenea, Rusia va pune în discuție subiectul „protejării scopurilor și principiilor Cartei ONU, inclusiv egalitatea suverană a statelor”, deși este în război de invazie asupra unei țări, Ucraina.

Citește și: Șoigu oferă soldaților 600 de euro pe fiecare kilometru cucerit. E nevoie de încă 400.000 de recruți

Situația din Orientul Mijlociu va include discuții pe problema yemenită, Libia și Siria.

Va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind „formula Arria” ce privește „copiii evacuați din zona de conflict ucraineană”, după cum susține Moscova, dar Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru președintele rus, Vladimir Putin, acuzat de crime de război în privința „copiilor deportați din Ucraina”. 

Au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Delegației Regionale a Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Federația Rusă și Republica Belarus, în care s-a decis să se faciliteze „reunificarea copiilor cu părinți din afara Federației Ruse și Ucrainei (în Polonia, Portugalia și Norvegia), în cadrul mandatului organizației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te