Livrările se desfășoară conform programului, a declarat Dmitri Șugaiev, șeful Serviciului Federal de Cooperare Militar-Tehnic al Rusiei.
„Primele livrări au început deja”, a declarat Șugaiev la o expoziție aerospațială din Dubai, potrivit agenției de știri Interfax.
Președintele Vladimir Putin va vizita India luna viitoare.
Moscova și New Delhi au încheiat un acord de 5,5 miliarde de dolari pentru sistemul S-400 în 2018, o mișcare care a supus India unor posibile sancțiuni ale SUA.
Washingtonul a încercat de mult să descurajeze țările să cumpere echipamente militare din Rusia, amenințăndu-le cu măsuri punitive în temeiul Legii sale de combatere a adversarilor Americii prin sancțiuni (CAATSA).
Citește și
Turcia vrea înapoi de la SUA 1,4 miliarde dolari plătiți pentru achiziționarea de avioane F-35
Turcia vrea mai multe parteneriate în domeniul apărării cu Rusia, inclusiv avioane și submarine
India a continuat cu acordul, susținând că are legături strategice atât cu Rusia, cât și cu SUA, în ciuda avertismentelor Washingtonului că o derogare din partea CAATSA era puțin probabilă.
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a reiterat în timpul vizitei sale din martie în India că toți aliații și partenerii americani ar trebui să evite sistemul antiaerian rusesc și „să evite orice fel de achiziție care ar declanșa sancțiuni”.
Turcia s-a confruntat, de asemenea, cu sancțiunile SUA anul trecut pentru achiziționarea sistemului S-400 și a fost eliminată din programul F-35 al Washingtonului în 2019.
SUA au susținut că sistemul rusesc reprezintă un risc de siguranță pentru NATO, dar Turcia a susținut că nu va reprezenta nicio amenințare, deoarece nu va fi integrat în sistemele alianței.