Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
5.154.376 Votanți în România
28,62 %
447.105 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.04.2024 - 10:01
Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate - Foto: Twitter / Chassa24 (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate - Foto: Twitter / Chassa24 (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina - Foto: Kyiv Post/ UKRANIAN RAILWAYS
Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina - Foto: Kyiv Post/ UKRANIAN RAILWAYS

Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate. Rusia lovește căile ferate din Ucraina pentru a paraliza mărfurile militare destinate Ucrainei.

SHARE

Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate.

Creșterea atacurilor  asupra căilor ferate are scopul de a distruge infrastructura feroviară și de a paraliza livrările și deplasarea mărfurilor militare înaintea unei ofensive planificată de Rusia.

O sursă înaltă din securitatea ucraineană a declarat vineri pentru AFP că Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii feroviare cu scopul de a perturba circulația mărfurilor militare ce includ ajutorul occidental, potrivit Kyiv Post.

Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina

Forțele ruse au avantajul puterii de foc și a forței de luptă față de forțele ucrainene de pe linia frontului, iar Kievul a avertizat că luptele vor fi deosebit de dificile în următoarele săptămâni, odată ce încep să sosească temutele arme occidentale.

„Aceștia sunt pași standard înaintea unei ofensive”, au spus sursele.

Oficialii regionali și operatorul feroviar ucrainean Ukrzalijiția au raportat o creștere a loviturilor mortale asupra infrastructurii feroviare.

Trei angajați feroviari au fost uciși și încă patru au fost răniți, a spus compania, în timpul unui atac cu rachete rusești asupra regiunii de est Donețk.

Zece civili au fost, de asemenea, răniți joi, când forțele ruse au atacat căile ferate în Balakliia, regiunea Harkov.

„Vedem lovituri legate de logistica feroviară, dar au lovit în mare parte trenurile civile”, a declarat Oleksandr Pertsovski, șeful Transportului de pasageri la Ukrzalijiția.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au lovit „arme și echipamente militare occidentale” transportate pe calea ferată cu o zi mai devreme în regiunea Donețk și au vizat și căile feroviare din regiunea Harkov.

La 11 aprilie 2024, Rusia a început implementarea unui proiect pentru construirea a 22 km de ecartament feroviar de dimensiune europeană (1435 mm) pe tronsonul Ciop - Ujgorod, ceea ce va face posibilă în viitor conectarea Ucrainei cu Ungaria și Slovacia pe un singur ecartament standard. 

Construcția, finanțată în proporție de 50% de Facilitatea UE Conectarea Europei (total 1,3 miliarde UAH), va începe în mai 2024 și ar trebui să fie finalizată până în iulie 2025. 

În timpul lucrărilor, este planificată, de asemenea, reconstrucția structurilor, facilităților și rețelelor de utilități, precum și echiparea acestora cu blocare semi-automată bidirecțională și dispozitive de centralizare a expedierii bazate pe microprocesor.

Prin România au trecut blindate către Ucraina

Experții militari ruși au atras atenția asupra dezvoltării rutelor logistice pe flancul estic al NATO. Există planuri globale pentru a construi o cale europeană către Harkov și Odesa. 

„În ciuda declarațiilor oficialilor ucraineni și europeni despre natura civilă a proiectului, în realitate putem spune clar că există oportunități de a folosi astfel de rute pentru a muta personalul și echipamentul militar din țările NATO la granițele Rusiei”, scrie canalul pro-Kremlin Telegram/Two Majors.

Institutul Regal al Serviciilor Unite ale Marii Britanii (RUSI)a raportat că agențiile de spionaj ale Moscovei operează din ce în ce mai mult de la distanță, folosind intermediari non-ruși pentru a efectua diverse operațiuni, inclusiv grupuri de crimă  organizată și cetățeni străini.

În Polonia, 14 cetățeni din Rusia, Belarus și Ucraina au fost condamnați în decembrie pentru apartenența la un grup de spioni care pregătea acte de sabotaj în numele Moscovei, inclusiv planuri de deraiere a trenurilor care transportau ajutoare militare către Ucraina.

Serviciile secrete ruse au dezvoltat o strategie privind sabotarea planurilor de dezvoltare a rutelor logistice pe flancul estic al NATO. 

Citește și: EXCLUSIV Armata admite: un tren cu arme a tranzitat România. Direcția: Ucraina. Proprietar secret

Încă de anul trecut aceștia publicau hărți cu infrastructura feroviară și rutieră a Ucrainei, Poloniei, României și Moldovei, finanțată în cadrul proiectului „Mobilitate militară” al UE.

România, este ținta sabotajelor Rusiei. Un video publicat de un martor pe tik tok arăta un tren cu zeci de transportoare blindate trecând prin gara Suceava Nord.

Newsweek a putut confirma, suprapunând imaginile din video cu cea a gării Suceava că, într-adevăr, e vorba despre tranzitarea gării din nordul României.

Citește și: Rușii trec la faza agresivă de sabotaje în țările care livrează arme Ucrainei. România, în vizor

Ministerul Apărării și Guvernul României nu au anunțat oficial tranzitarea României de către un tren plin cu arme către singura destinație posibilă Ucraina.

Ministerul Apărării a răspuns după 12 ore confirmând doar transportul de arme tranzitat prin România și faptul că armele nu sunt românești.

Este greu de înțeles opțiunea României de a secretiza „operațiuni militare” care se desfășoară în văzul tuturor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te